top of page

Ripple Surf Therapy



Al sinds ik surf merk ik (Ruth) de mentale gezondheidsvoordelen van surfen. Marieke schreef al in een haar blog: "zodra ik het water in ga voel ik een soort rust. Het is niet te omschrijven, maar het voelt alsof ik m’n tas met zorgen achterlaat in de branding." Hoewel de zee soms ook als een enorme spiegel kan fungeren. Ze laat in al haar kracht zien hoe je met jezelf om gaat.


En toen kwam ik Ripple Surf Therapy tegen. Bij Ripple wordt surftherapie gegeven, in combinatie met mindfulness en yoga. Bij Ripple leer je om om te gaan met de uitdagingen die je in het leven tegen komt. Tot nu toe deelden we prachtige verhalen over meiden die vertellen over de mentale gezondheidsvoordelen die zij ervaren door surfen. Ik was benieuwd naar het perspectief hierop van een therapeut. Dus ik besloot om Djai, de oprichter van Ripple Surf Therapy, te interviewen en dit met jullie te delen.


Dat mondde uit tot een super mooi blog, dat we in drieën hebben opgesplitst. Vandaag neem ik je mee in hoe het idee voor Ripple Surf Therapy is ontstaan, de volgende keer deel ik meer over de therapievorm die door Ripple wordt toegepast, Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en in het laatste blog deelt Djai zijn persoonlijke verhaal over mentale gezondheid en surf. Vandaag dus deel één!


Alvast tof om te weten: Ripple geeft van 21-28 mei een retreat in Portugal en ze hebben nog plek.





Djai, wat een tof concept! Kun je wat meer vertellen over hoe het idee voor Ripple Surf Therapy is ontstaan?

"Het idee is geleidelijk aan ontstaan, maar één van de belangrijkste momenten was toen ik zelf burn-out klachten ervaarde en naar een surfkamp ging. Daar voelde ik weer rust voor het eerst in een lange tijd en sliep ik bijvoorbeeld een hele nacht door. Toen ik vervolgens zelf meer ging surfen besefte ik me dat er veel meer in zat dan alleen fysieke activiteit, maar dat het ook een prachtig voertuig voor therapie zou kunnen zijn! Stukje bij beetje heeft dat vorm gekregen, en zo is Ripple ontstaan."


Wat mooi dat Ripple vanuit die ervaring is ontstaan. En wat doen jullie precies?

Bij Ripple verzorgen we intensieve surftherapie programma's. Tijdens deze programma’s wordt surfen gecombineerd met groepstherapie, yoga en mindfulness. Deelnemers verblijven een week bij ons en in die week gaan we samen op een speelse manier aan het werk om de mentale gezondheid te verbeteren.


Onze programma’s duren 7 dagen. Tijdens een typische dag sta je op en begin je met een yogasessie en ontbijten we gezamenlijk. Daarna is er een groepsessie met psycho-educatie, wat min of meer een interactieve les is over onderwerpen uit de psychologie waar veel mensen tegenaan lopen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de effecten van stress op het lichaam en hoe gezonde voeding en beweging verbonden zijn aan mentaal welzijn. Daarna lunchen we en gaan we surfen. Na het surfen doen we een groepstherapie sessie. Vervolgens is er vrije tijd, wordt er samen gegeten en is er in de avond nog de mogelijkheid om een meditatie te volgen.


Op deze manier kom je in onze bubbel terecht, een soort snelkookpan waarin alle aandacht eventjes op jou en je proces van persoonlijke ontwikkeling komt te staan.


Alle aandacht op jou en je proces, dat lijkt me prachtig. Wat willen jullie bereiken met Ripple Surf Therapy?

Op grote schaal zijn wij op zoek naar een verandering in de manier waarop we omgaan met mentale zorg. Als je op dit moment niet lekker in je vel zit en je geeft dat aan bij je huisarts, dan kan het wel vier tot zes maanden duren voordat je door een psycholoog gezien kan worden. Dat is onacceptabel voor ons!


Daarnaast werken veel grotere instellingen met vaste protocollen en richtlijnen in therapie. Volgens ons werkt therapie alleen optimaal als er ruimte is voor jou, het individu. Daarnaast willen we af van de klassieke ‘spreekkamer’ therapie. Het is belangrijk om te praten en dingen op mentaal niveau te begrijpen, maar echte verandering vindt plaats in de echte wereld.


Daarom is het zo belangrijk voor ons om met onze mensen naar buiten te gaan en dingen te doen. Surfen is daar perfect voor!


Daar ben ik het helemaal mee eens, buiten zijn is zo belangrijk! En wat is jullie doel?

Ons doel is om mensen te helpen die vast zitten, op welk niveau dan ook. Het kan moeilijk zijn om een begin te maken met je persoonlijke ontwikkeling, of misschien heb je al wel veel geprobeerd en zie je nu door de bomen het bos niet meer. Daar kunnen wij bij helpen.


Met een team van universitair geschoolde psychologen die allemaal ervaring hebben met surfen, yoga mindfulness en ACT, hebben we een programma geschreven waarmee we hopen mensen een zet in de juiste richting te geven. Daar komt ook onze naam vandaan: een kleine rimpeling die verderop grote veranderingen teweeg kan brengen!


Je hoeft niet direct van al je zorgen af te zijn of alles perfect te doen, maar als je na een week bij ons wat steviger in je schoenen staat en duidelijker voor ogen hebt waar je naartoe wil en hoe je dat gaat doen, dan zien wij dat als een prachtig resultaat!


Ik (Ruth) ga helemaal aan van dit soort mooie initiatieven. Ik vind het fantastisch dat mensen uit hun dagelijkse sleur worden gehaald om tijd te nemen voor zichzelf. Vraag je je af of dit programma iets voor jou is? Daarover zegt Djai:


"Ons programma is open voor iedereen die geïnteresseerd is in het verbeteren van hun mentale gezondheid. De activiteiten zijn zo ontworpen dat er aan iedereens behoefte wordt voldaan, ongeacht je leeftijd, gender, sportiviteit en vaardigheden in het surfen."


Meer over het aankomende retreat lees je hier. Je kunt Ripple Surf Therapy ook vinden op Instagram.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page