top of page
  • Foto van schrijverRuth

Prestatie vs. Plezier tijdens het surfenHerken je dat, dat je voor je gevoel "vastzit" op een bepaald niveau in het surfen?


De vraag is natuurlijk hoe je dat doorbreekt. En op welke manier gaan die drive om beter te worden vs. het plezier dat je hebt in het water met elkaar samen? Kan dat überhaupt naast elkaar bestaan?


De foto bij dit blog is gemaakt tijdens onze Funtest. Je ziet het er niet aan af, maar ik was op dat moment pissed op mezelf omdat het niet ging zoals ik dat wilde. Ik zal mezelf in de verste verte nog geen goede surfer noemen, maar ik kan echt wel iets. Tijdens mijn heat pakte ik precies 0 golven. Een heerlijke cocktail om mijn surfplezier (op dat moment) volledig te slopen.


Voor mij is het spanningsveld tussen het "presteren" in het water en "plezier" een uitdaging. Want als vanzelf focus ik mij vaak zo erg op de prestatie (ik moet het goed doen en vooral niet voor lul staan), dat het ten koste gaat van het plezier. En laat plezier nou net één van de belangrijkste redenen zijn dat ik überhaupt het water in ga.


Maar wat ik ook merk, is dat een betere prestatie juist ook zorgt voor meer plezier in het water. Want hoe lekker is dat gevoel dat iets waar je al tijden voor aan het oefenen bent, zoals leren sturen, die ongebroken golf surfen of dat knietje niet meer gebruiken in je pop-up, eeeeeindelijk lukt?


Op je bek gaan hoort erbij


Ik denk niet dat de prestatie skippen dé oplossing is voor meer plezier in het water, want juist die successen maken het zo ontzettend leuk. Die dopaminerush die je voelt bij elke golf die lekker gaat. Het is denk ik de balans tussen presteren en ontspanning die zo fijn is.


En laten we wel wezen: op je bek gaan, die dikke wipe-out pakken, wél voor lul staan (al zijn mensen zoveel minder met jou bezig als we zelf vaak denken en dit is een enorme note to self), zorgt ervoor voor dat je uiteindelijk wél die volgende stap behaalt.Willen presteren is helemaal oke


Ik voel een bepaalde kwetsbaarheid in mijn drive om beter te willen leren surfen, maar tegelijkertijd de haat-liefde verhouding die ik daarmee heb, omdat ik zo gauw in die zelfkritiek verval. En daarmee is de zee, as per usual, weer een prachtige spiegel.


Ik denk dat willen presteren helemaal prima is, maar dat het allesbepalend hebt welke "pet" je op hebt. Heb je de kritische / bestraffende pet op of juist de meer enthousiaste en supportive pet? Voor mij ligt daar de grote groei, dus niet zozeer in wat ik doe, maar hoe ik het doe. Uiteindelijk willen we allemaal beter leren surfen en dat is super leuk. Reden te meer om op zoek te gaan naar iemand die daarbij zou kunnen helpen.


Ik weet overigens dat ik hier niet de enige ben, want in onze community en op Instagram zie ik veel van dit soort verhalen voorbij komen. En dat vind ik zo chill en bijzonder aan onze community: het is altijd fijner om te weten dat je iets samen kunt aangaan.


Een toffe nieuwe samenwerking: tijd voor een online seminar met Pepijn Tigges


De samenwerkingen die wij aangaan vanuit Surfgirls komen voort uit dingen die wij zelf graag zouden willen leren. Dingen waar we tegenaan lopen en hulp bij kunnen gebruiken. Wij delen onze eigen verhalen om zo de drempel te verlagen voor anderen om ook met meer plezier in het water te liggen.


Iemand die ik bewonder als surfcoach om zijn visie en zijn enthousiasme is Pepijn Tigges. Na een paar leuke belafspraken besloten we om de samenwerking aan te gaan en een online seminar te organiseren over wat ik hierboven beschrijf.


Samen met jullie leer ik graag hoe ik van dat plateau waar ik nu op zit af kom en weer een stapje verder kan groeien. Online kunnen we onze vragen delen en van elkaar leren. Wist je dat surf video's kijken en visualiseren dat je bepaalde skills toepast in het water, terwijl je niet aan het surfen bent dus, mega effectief is?


Wat ik super vet vind aan Pepijn is dat hij één ding echt met klem benadrukt: hij wil er met het seminar voor zorgen dat het zo waardevol mogelijk is voor degenen die zich aanmelden. En met die intentie kan het volgens mij ook alleen maar ontzettend tof worden.


Pepijn is professioneel surfer en surfcoach en eindeloos enthousiast over alles wat met surfen te maken heeft. Op 31 oktober krijgen wij 2 uur van zijn tijd (20:00-22:00) en deelt hij met ons zijn kennis over de volgende onderwerpen:


  • De golf pakken

  • Leren sturen

  • Je take off verbeteren


De laatste 30 minuten is er ruimte voor een Q&A.


Voor €19,50 ben jij erbij en je kunt je aanmelden via deze link.


Zie ik je (digitaal) daar?


Liefs!


P.s. wil je meer weten over Pepijn?


  • Hij heeft een toffe podcast (De Surftips Podcast) in samenwerking met Boardshortz en die beluister je hier.

  • Hij deelt heel veel toffe content op zijn Instagram en die check je hier.

  • En meer lezen over Pepijn en wat hij doet kan op zijn website en die vind je hier.

56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Комментарии


bottom of page