top of page
  • Foto van schrijverRuth

Mijn verhaal: From Fear to Fun tijdens het surfenToen ik begon met surfen was ik vooral STOKED! Op mijn eerste werkdag bij Surfschool High5 ging ik mee het water in “pak een board Rude!” (mn bijnaam is daar Rude, op z’n Engels, vind mezelf overigens best beleefd, maar hey! Ook wel badass toch?).


Ik weet het nog precies, ik pakte die dag precies geen golf. Ik peddelde me helemaal de rambam, maar holy crap wat was dit leuk. Ik had ooit één surfles gehad, verder nooit. Ik had echt geen idee wat ik aan het doen was, maar er was één ding dat ik wel had: plezier.


De stoke had mij volledig te pakken en ik ben sinds die zomer niet meer uit het water weg te slaan. Ik wil zo lang ik kan in mijn leven blijven surfen, dat weet ik zeker. Langzamerhand ging het surfen me iets beter af. Ik pakte whitewash golfjes, ik kon blijven staan.


Angst, mijn grote moodkiller


Toen het beter ging, werd ik ook steeds fanatieker. En daar stuitte ik op iets vervelends: ik durfde vaak niet. Ik vond de stroming soms super eng, ik vond de hoge golven mega imponerend en ik vond ver uitpeddelen heel spannend. En met die angst kwam frustratie. Want ik baalde daarvan. De gasten met wie ik op dat moment surfte herkenden het ook niet echt. En ik wist niet hoe ik ermee om moest gaan.


Angst is mij overigens niet vreemd. Ook in het dagelijks leven ken ik periodes met paniekaanvallen. Die periodes gaan vooral gepaard met de momenten dat ik heel erg hard voor mezelf ben. Ik heb in het water tot nu toe echt alles al geprobeerd. Ik probeer milder voor mezelf te zijn. Ik probeer mezelf niet te forceren. Ik probeer te accepteren dat ik nou eenmaal niet surf op heftige dagen of niet al te ver uitpeddel.


Maar toch blijft het knagen… Ik zie de mensen om me heen plezier maken en ik zie dat het ook anders kán. Als die andere mensen die angst niet voelen, waarom heb ik het dan wel? Ik geloof (na veel meditatie en mindfulness verder) wel dat mijn gedachten niet per se de waarheid zijn. Als die andere mensen in staat zijn zoveel plezier in het water te ervaren, dan moet dat mij voor mij ook mogelijk zijn.


Vanuit dat vertrouwen ben ik op zoek gegaan. Ik deelde er open over in onze Whatsapp-community en ik ben accounts gaan volgen die hierover deelden. En zo stuitte ik onder andere op Kim van Sweat Tears & The Surf. Zij traint mensen in Surf Performance, Surf Mindset, Surf Apnea (je adem inhouden onder water) en Surf Fearless. Ook heeft zij een heftige ervaring gehad tijdens het surfen en heeft hierin haar weg teruggevonden naar vertrouwen en plezier in het water.


Mijn Surf Fearless sessie met Kim


Ondanks dat ik zelf geen traumatische ervaring heb gehad in het water, waardoor ik het nog frustrerender vind dat ik die angst voel, heb ik contact met Kim gezocht. We maakten een afspraak en ik volgde bij haar een Surf Fearless sessie.


Holy moly wat een ervaring was dat! Het raakte me echt veel meer dan ik zelf van tevoren had gedacht. De frustratie over de angst die ik in het water voel zit me echt heel hoog. Ik wil gewoon het plezier in het water weer terug. Kim deed met mij oefeningen die mijn mindset rondom het surfen spiegelen. We gingen het water in en peddelden uit. Tussendoor mocht ik mezelf “belonen” en voor mij voelde dat heel raar. Bijna alsof ik aan het cheaten was. En daar zit voor mij blijkbaar de les. Ik ben zo mega streng voor mezelf, dat al het plezier verdwijnt. Het is eigenlijk zo logisch.

Ik ging naar huis met een persoonlijk plan waarin ik stap voor stap mijn comfortzone kan gaan verbreden om zo weer meer ontspanning en plezier terug te vinden in het water. De afgelopen weken waren een paar fantastische dagen en… ik had het ZO leuk in het water!


Het geeft mij echt goede hoop dat dat plezier dus weer terug kan komen. En dat gun ik jou ook, want ik weet dat ik hier niet de enige in ben.


Kim en ik na onze Surf Fearless sessie

Voor jou: Clinic From Fear to Fun op 24 juni


Dus hebben Kim en ik bedacht om een clinic te organiseren: From Fear To Fun. Gebaseerd op de Surf Fearless training van Kim. Op 24 juni organiseren wij bij Basecamp IJmuiden een hele dag voor 6 meiden die hiermee struggelen en die de weg naar plezier in het water weer terug willen vinden.

Wil je erbij zijn? Aanmelden kan via deze link.


Deelname kost €199, we hebben 3 early bird plekken van €185 dus als je snel bent kun je voor die prijs meedoen. Je krijgt daarvoor:

- Een hele dag surfcoaching en professionele begeleiding van Kim

- Oefeningen, een surfsessie en een werkboek

- Persoonlijke aandacht, want we zijn met een kleine groep

- Een door ons verzorgde lunch


Heb je vragen? Dan mag je altijd contact met ons opnemen.


Want ik gun het iedereen om zich ontspannen en happy te voelen in het water, want dat is uiteindelijk waar het surfen om gaat, toch?!

98 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page