top of page

Wat doet surfen voor je mentale gezondheid?

We rennen, vliegen en jagen tegenwoordig door het leven. Vooral de millennial heeft het zwaar te verduren. Ben je geboren tussen 1980 en 2000? Well congratulations .. je bent een millennial. En wat krijg je als cadeau.. een ontevreden gevoel over je leven, de eeuwige zoektocht naar geluk en met een beetje pech een burn-out of depressie.


Helaas komen steeds meer mensen in een burn-out terecht. Naast de burn-out zijn er ook andere veel voorkomende psychische klachten, zoals een depressie of een Post Traumatische Stress Stoornis (na het meemaken van één of meerdere trauma’s). Ook als je (nog) geen last hebt van psychische klachten zijn daar altijd nog onze grote vrienden: stress, tijdtekort, de verwachtingen van een ander, hoge verwachtingen voor jezelf, tegenslagen in het leven, noem het maar op. Allemaal doodnormale dingen waardoor je even niet lekker in je vel kan zitten.


Als ik niet lekker in mijn vel zit, vind ik het extra fijn om te gaan surfen.


Ik leg je uit waarom surfen bijdraagt aan mentale gezondheid.


(Kleine disclaimer is dat ik geen psycholoog ben of expert op het gebied van mentale gezondheid. Wel werk ik inmiddels zo’n 10 jaar in hulpverlening en beschrijf ik hier vooral wat ik zelf ervaar en wat ik weet vanuit mijn eigen ervaring).


In het moment zijn

Om los te komen van de gehaaste maatschappij en altijd maar druk druk druk, is het belangrijk om meer in het moment te leven. Dat klinkt misschien wat zweverig, maar hiermee bedoel ik dat je bewust doet wat je doet, en niet alvast nadenkt over wat je vanavond gaat eten, wat je tante Truus voor haar verjaardag moet geven en of je die meeting van vanochtend niet beter anders had kunnen aanpakken. Er zijn meerdere manieren om meer in het moment te leven, bijvoorbeeld met behulp van yoga en meditatie oefeningen. Surfen is ook een goede manier om in het hier en nu te leven! Je bent in de zee alleen bezig met het inschatten van de volgende golf, bijtijds en goed inpeddelen, goede pop-up en een goede golf pakken. En opnieuw. En weer opnieuw. Als je een heerlijke surfsessie hebt gehad, vergeet je vast het cadeau voor tante Truus, maar hey je was wel lekker ontspannen en in het moment.


Spelen

Als kind speelde je waarschijnlijk veel buiten met je vrienden. Veel volwassenen spelen niet meer, in ieder geval niet meer zoveel als vroeger. Spelen en plezier maken is niet alleen belangrijk voor je ontwikkeling als mens, je beleeft er natuurlijk ook veel plezier aan. Surfen is een manier van spelen. Spelen met de golven. Spelen met je surfplank. Het is plezier maken en lol trappen. En plezier maken heeft natuurlijk een supergoed effect op je brein.


Nieuwe vaardigheid aanleren

Het aanleren van nieuwe vaardigheden, zoals bijvoorbeeld surfen, leidt tot het vergroten van je zelfvertrouwen. Je krijgt een gevoel van overwinning en trots als je een goede golf surft. Je brein blijft alert wanneer je iets nieuws leert en dit zorgt voor goede verbindingen in je hersenen. Je wordt er dus slimmer van!


Sporten en bewegen

Dat sporten en bewegen goed voor je lichaam is, dat staat natuurlijk buiten kijf. Maar het heeft ook positieve effecten op je stemming en humeur. Dit komt doordat je hersenen stofjes aanmaken, genaamd dopamine, serotonine en endorfine. Endorfine heeft invloed op stress: hoe meer endorfine je aanmaakt (door bijvoorbeeld te surfen), hoe minder stress je ervaart.

Buiten zijn en natuurlijk licht

Als je buiten bent, neemt je lichaam veel natuurlijk licht op. Ik hoef jullie niet uit te leggen dat het opnemen van natuurlijk licht vele malen beter is dan het licht van je telefoon, laptop, televisie en ipad, toch? Licht heeft invloed op de hoeveelheid melatonine die je lichaam aanmaakt. Melatonine zorgt ervoor dat je een gezond slaapritme hebt. En we worden allemaal blij van een uitgerust gevoel.


Naast melatonine heeft licht ook invloed op de aanmaak van serotonine. Dit stofje zorgt weer voor dat je goed in je vel zit en heeft invloed op o.a. slapen, eten en pijn. En wat dacht je van vitamine D (ook afkomstig van zonlicht)? Ook heel goed voor je.


Conclusie: laat al je vrienden weten dat surfen goed is voor je lichaam en je mentale gezondheid!Binnenkort lees je op de blog persoonlijke verhalen van surfgirls die je vertellen welke invloed surfen heeft op hun mentale gezondheid. Wil jij jouw verhaal delen? Stuur ons dan een DM op Instagram.Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page