top of page

Surf x mentale gezondheid: Daniëlle


Met onze community willen we surfen toegankelijk maken voor alle meiden en vrouwen die willen (leren) surfen. Het gaat ons hierin niet om de beste surfer worden, maar om de mindset rondom het surfen en het plezier! Surfen draagt wetenschappelijk bewezen bij aan de mentale gezondheid. In de rubriek "surf x mentale gezondheid" deelt iedere maand een surfgirl haar verhaal.


Deze maand het prachtige verhaal van Daniëlle. Zij dacht dat ze met 36 te oud zou zijn om te leren surfen. Na een zware periode hielp surfen haar met vallen en opstaan zichzelf terug te vinden: "ik ben niet meer de oude, ik ben een nieuwere versie van mezelf sinds mijn herstel."
Aloha!

Een tijdje terug ben ik gevraagd naar aanleiding van een story op de Instagram van Surfgirlsnl of ik een stukje wilde schrijven over mentale gezondheid x surf. Ik hoefde hier niet over na te denken dus hierbij mijn kijk en ervaring over dit onderwerp, waar helaas nog vaak een taboe op rust.

Even voorstellen

Iets meer dan een jaar geleden heb ik een appje gestuurd naar surfschool High5 in Julianadorp met de vraag: “Hoi, Danielle hier, een moeder van 36 (nu 37) die wilt leren surfen, denken jullie dat dit nog mogelijk is?” Gelukkig kreeg ik een leuk berichtje terug dat dit zeker kan.

Dus zo ging ik vorig jaar op mijn fiets naar de surfschool, want ik woon samen met mijn man Bas en onze zoon Ryan (van inmiddels 8) in Julianadorp en begon hier mijn surf avontuur. Naast het surfen kan ik ook mij het hele jaar verheugen op onze kampeervakantie in Frankrijk (Ik zit terwijl ik dit schrijf aan de westkust van Frankrijk vlakbij Les Dunes) en verder kan ik thuis uren doorbrengen in onze tuin op de bank met een kop thee, Netflix of een spannend boek.


Surfen en kamperen zijn helaas niet gratis, dus om dat te bekostigen (ok, ook de hypotheek en de boodschappen etc.) werk ik sinds mei dit jaar bij NRG in Petten als onderhoudsmedewerker van stralingsdetectieapparatuur, waar ik elke ochtend met veel plezier naar toe fiets. Dus meiden, ik ben inmiddels grijs aan het worden, maar om te leren surfen is het dus nooit te laat..
Surf

Ik ben dus voor het eerst begonnen met surfen in zee bij Julianadorp (kop van Noord Holland) en soms surf ik in Callantsoog. Julianadorp voelt vertrouwd en ik heb daar nog regelmatig surfles.

Inmiddels heb ik mijn eigen Catch Odysea 8ft softtop en ben ik ook deze winter doorgegaan met surfen. Dat gevoel van de zee in combinatie met een zonnetje, koude lucht en water van 3 graden is toch wel kicken en zeker gezellig als er meiden van SurfgirlsNL bij zijn!

Gezien ik echt nog steeds een beginner ben blijf ik af en toe nog lessen volgen (komt ook door een stukje onzekerheid) en verder lig in vaak in zee met alleen maar het doel om plezier te maken. Dat gevoel van vrijheid, het water, de rust en de kracht is toch wel onbeschrijfelijk. En het geeft ook echt een kick als je eindelijk wat kan sturen en progressie maakt.
Mentale gezondheid

Dat ik dat berichtje vorig jaar naar de surfschool stuurde om te leren surfen was niet zomaar. Ik had geen hobby, niks voor mijzelf om te doen behalve werken, het huishouden en een gezin draaiende houden. En niet te vergeten dat ik de jaren daarvoor een burn-out, meerdere depressieve periodes heb gehad en inmiddels een angststoornis cadeau had gekregen waar ik op dat moment nog voor in therapie zat.

Tijd om het dus over een andere boeg te gooien, alhoewel ik meerdere malen rock bottom moest gaan om dit te beseffen. Ik had op dat moment een baan bij de Koninklijke Marine, werkte daar toen alweer 17 jaar als technisch specialist wapens en gaf inmiddels les op de Technische School. Ik had een lief zoontje, een leuke man en weinig sociale contacten. Tel daarbij een laag zelfbeeld op, een perfectionist en een gevoelig persoon en een grote rugzak met ellende en opgekropt verdriet en dan heb je de ideale combinatie om onderuit te gaan.


En dat was geen pretje. Een jarenlang traject volgde, met vallen en opstaan (het lijkt wel surfen.). Veel therapie en niet weten wat ik wilde met mijn inmiddels volwassen leven.. Want wie was ik eigenlijk, waar werd ik nou echt gelukkig van? Ik wist het niet. Langzaam begon het beter te gaan. Die jaren waren ook voor het thuisfront een zware last aan het worden en drukte vaak een stempel op de sfeer. Waarvoor dank aan mijn lieve man met oneindig geduld en alle liefde van de wereld en helaas een hekel aan het strand..Die burn-out en depressies waren echt ruk, geen focus, geen fut, geen vreugde, ik voelde niks. Toch ben ik achteraf dankbaar dat ik de kracht had om dit de baas te worden en mijn leven te veranderen. Ik heb verschillende therapieën gehad, maar waar ik het meeste resultaat mee boekte was toch wel het surfen in combinatie met coaching gesprekken bij de GGZ. Het gevoel dat ik echt iets zelf kon, het gevoel van vrijheid in het water en niets anders dan jezelf en de zee..

Ik ben niet meer de oude, ik ben een nieuwe versie van mijzelf sinds mijn herstel. Ik maak keuzes, vul zelf mijn agenda, heb een toffe nieuwe baan en kies waar en in wie ik energie steek. En dat bevalt mij prima.

Surfen en mentale gezondheid

Zoals ik eerder al vertelde is surfen voor mij echt een stukje mentale vrijheid. Dan zijn mijn agenda, het huishouden, de weegschaal, mijn spiegelbeeld, mijn werk en alle gedachten niet belangrijk. En dat geeft rust. Het heeft mij heel erg geholpen in mijn herstel toen, maar helpt nog steeds bij momenten dat soms even wat minder gaat. Niemand is perfect, en dat ga ik niet worden, dus dan maar genieten met al mijn curves in mijn kick-ass Roxy wetsuit met felgekleurde bloemen en mijn felblauwe board.


Inmiddels lach ik weer, geniet ik en ben ik oprecht gelukkig. Dat was dus heel lang niet zo, en ik vind het ook zo knap en tof dat er hier op dit platform de ruimte voor is en dat er meerdere meiden zijn waar het ook niet altijd perfect en lekker bij gaat dat die er voor elkaar zijn.Wat betekent surfen voor jou?

Daar kan ik heel kort over zijn: De zee geeft en de zee neemt. Surfen is voor mij op adem komen, in mijzelf geloven en vooral plezier maken.

Heb je een advies voor andere surfgirls?

Make waves, move mountains. Dat staat op mijn wetsuit van Roxy en is een tekst waar ik echt vaak aan terugdenk. Dus meiden geniet, wees lief voor jezelf en elkaar, want al die anderen doen ook maar wat..

X Danielle

170 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page