top of page

Frustratie bij het surfen: hoe ga je ermee om?

Net als in het echte leven heb je bij het surfen goede en slechte dagen. Soms lig ik in de line-up en kan ik wel janken. Het lukt me bijvoorbeeld maar niet om in een golf te peddelen, het is te druk, de condities zijn slecht, ik ben ongesteld, ik word gesmasht door een set, ik maak wipeouts, mensen droppen op me in, ik heb überhaupt m'n dag niet en ga zo maar door. En ik kan je vertellen: op die dagen ben ik het niet eens met de quote die eindigt met "... but I've never been sad in the ocean". Frustratie bij het surfen dus. Herkenbaar? In deze blog geef ik je wat tips om ermee om te gaan!


Wipeouts horen erbij, maar zijn niet altijd leuk!
Wipeouts horen erbij, maar zijn niet altijd leuk!

Bedenk dat frustratie tijdens het surfen oké is

Cliché maar waar: het is oké om niet oké te zijn, dat ten eerste. Verwacht dus niet van jezelf dat je altijd blij het water uit gaat komen. Dat is gewoon niet realistisch. En ik merk zelf: wanneer je accepteert dat de slechte dagen ertussen zitten voel je je nog steeds slecht, maar op een andere manier. Op een lief-voor-jezelf-zijn-manier. Zo van: oké, deze sessie was trash, en dat hoort erbij. Nu ga ik me lekker een partijtje gefrustreerd voelen. Want die emotie mag ik óók voelen en die hoef ik zeker niet weg te duwen met een goedkope "just be happy". Probeer daarin mild voor jezelf te zijn.


Stel realistische doelen

Als je van jezelf verwacht dat je oneindig veel golven pakt en op elke golf een zieke turn maakt, gaat je sessie waarschijnlijk tegenvallen, hoe goed je ook bent. Want je kunt de condities niet mee hebben, de line-up kan druk zijn, of je hebt gewoon je dag niet om (on)bekende redenen. Stel daarom doelen die voor jouw niveau realistisch zijn, maar die ook passen bij de condities, het aantal mensen in het water en je energieniveau en humeur.


Samen realistische doelen stellen kan frustratie voorkomen
Samen realistische doelen stellen kan frustratie voorkomen

Probeer een balans te vinden tussen de lat niet te hoog leggen maar jezelf tegelijkertijd te blijven uitdagen. Een surfcoach of surfbuddy kan je wellicht helpen om doelen op te stellen die bij jou passen. Bedenk daarnaast: je doelen kunnen wisselen per dag en je kunt ze zelfs tijdens een surfsessie moeten aanpassen! Op sommige dagen heb ik als doel gewoon een handjevol golven te pakken en lol te hebben, andere momenten zie ik meer potentie in de condities en mijn eigen vaardigheden en schroef ik mijn ambities wat op. Lukt het uiteindelijk niet zoals ik had gehoopt, dan stel ik mijn doelen voor die dag bij.


Check in bij jezelf en de zee

Regelmatig inchecken is belangrijk en sluit aan op het aanpassen van je doelen tijdens een surfsessie. Maar het is meer dan dat. Het betekent reflecteren op hoe je je voelt, of je nog voldoende energie hebt om te doen wat je wilt, of je erin wilt blijven of niet, of je misschien wat moet gaan eten of drinken. Het heeft ook met de zee te maken. Heb je nog de goede positie in de line-up, welke mensen zijn er om je heen, wat doen de golven en het tij en hoe kun je je daarop aanpassen? Het nadenken over deze onderwerpen kan makkelijker zijn als je er even uit gaat en op het strand gaat zitten. Zo kan je adrenalinepeil zakken. Soms beslis je dat het genoeg is voor vandaag en soms ga je met nieuwe moed terug het water in. Beiden zijn oké.


Neem af en toe even een reflectiemomentje
Neem af en toe even een reflectiemomentje

Houd een surf journal bij

Voortbordurend op reflecteren: hoe cool zou het zijn om je hersenspinsels op te schrijven en later terug te lezen in een surf journal? Ik zie ons al in een cute koffietentje onze frustraties uiten op papier (of juist schrijven over de surfers high, kan natuurlijk ook). Schrijven over emoties heeft in alle aspecten van het leven positieve effecten op je mentale gezondheid, dus waarom niet schrijven over surfsessies? Om te beginnen zou je een paar vragen op kunnen stellen die je na elke surfsessie beantwoordt. Om je op weg te helpen, hier alvast wat voorbeelden:


  • Welk doel had ik vandaag?

  • Hoe ging dat?

  • Hoe voelde ik me vandaag?

  • Waar kan dat mee te maken hebben?

  • Wat was een positief moment?

  • Wat was een minder fijn moment?

  • Wat heb ik geleerd?

  • Wat wil ik de volgende keer anders doen?

  • Waar ben ik dankbaar voor?


Vergeet niet jezelf af en toe te verwennen met een koffie op het strand!
Vergeet niet jezelf af en toe te verwennen met een koffie op het strand!

Draag een armbandje

Nu denk jij misschien: huh, wat heeft dat er nou weer mee te maken? Dat kan ik uitleggen. Ik heb een half jaar terug een regenboogkleurig armbandje aangeschaft dat ik ook in zee kan dragen. Nou kocht ik het gewoon omdat het leuk was, maar een poosje geleden heb ik er een betekenis aan gegeven. Ik bedacht me: wat als ik elke keer dat ik naar dit armbandje kijk, actief ga denken aan dingen die mijn surfsessie minder frustrerend maken? Bijvoorbeeld: de verschillende kleuren van mijn armbandje staan voor het feit dat de oceaan van iedereen is. Dat helpt mij geduld te hebben en met mijn irritaties om te gaan wanneer het erg druk is. Het hoeft natuurlijk geen armbandje te zijn, je kunt een symbool vinden dat bij jou past. Het gaat erom dat je een visuele reminder hebt die je even laat stilstaan.


Verwen jezelf

En last but not least: soms is het allemaal leuk en aardig, die reflecties en psychologische vaardigheden, maar wat als dat allemaal niet helpt en het huilen je nog steeds nader dan het lachen staat? Dan zou ik zeggen: huil het er vooral uit. Praat met een vriendin. Haal ergens een grote kop warme chocolademelk of een ijskoude cocktail (afhankelijk van waar je je bevindt). Eet wat lekkers. Kruip thuis onder een dekentje en zet je favoriete serie aan. Wandel over het strand. Kortom: verwen jezelf een beetje. En wacht tot je je weer in wat minder onstuimig water bevindt (letterlijk en figuurlijk). Het komt goed.










 
 
 

Commentaires


bottom of page