top of page
 • Foto van schrijverRuth

Luna is haar eigen surfboard aan het shapen

Luna tijdens onze trip met Ilyana Surfhouse in Marokko

Luna en ik ontmoetten elkaar 3 jaar geleden bij Surfschool High5 in Julianadorp. Een tijdje geleden vroeg ze mij: “Ik wil een board shapen. Bij wie kan ik informatie krijgen?” Ik verwees haar naar Sjaak van Tunen van SvT Surfboards en de rest is geschiedenis.


Ik was natuurlijk retebenieuwd naar hoe dat werkt, een board shapen. Tijd om Luna te interviewen! In dit blog vertelt zij ons alles over hoe zij is begonnen en wat er allemaal bij komt kijken. En… misschien is zij wel de eerste, maar sowieso een van de weinige, vrouwelijke shapers van Nederland!

Hé Luna, hoe ben je op het idee gekomen om een board te gaan shapen?


Ik ben begonnen met surfen toen ik op de basisschool zat. Een vriendinnetje en ik wilden altijd alles zelf maken. Van smurfensnot tot surfboards. Helaas waren we toen niet capabel genoeg om zelf een board te gaan maken. Nu ik 20 ben surf ik nog steeds en die droom om zelf een board te maken is altijd bij me gebleven.


Het leek me tof om mijn creativiteit los te laten. Sinds ik surf heb ik verschillende boards gesurft en het leek me een leuke uitdaging om mijn eigen board te gaan shapen.


Oke super tof zo’n plan, maar hoe begin je dan?


Ik ben online gaan zoeken naar informatie en in mijn netwerk gaan rondvragen. Op social media zocht ik shapers op en stuurde ze een berichtje of ik mee mocht kijken. Of ik vroeg gewoon of ze mij wilden helpen bij mijn project. Toen kwam ik bij Sjaak uit. Hij werkte samen met Surfgirls en wilde me wel helpen.
Welke tips en info heb je toen gevonden?


Op internet staat eigenlijk alles wat je moet weten. Maar er staat online zóveel informatie, dat je eigenlijk verzuipt in alle informatie die er is. Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden, alle verschillende soorten boards en combinaties zijn een optie. Je kunt het qua shape dus bijna niet fout doen (er kan verder nog heel veel fout gaan hoor haha). Maar als het niet goed gaat, is bijna alles uiteindelijk nog wel te fixen.


En nu je bezig bent dan, hoe kom je nu aan je info?


Als ik iets niet weet dan app ik Sjaak. Hij is mijn rots in de branding. Voordat ik begon met shapen ben ik bij hem langs geweest in zijn werkplaats in Beverwijk. Naast shapen doet hij ook reparaties trouwens. Hij heeft een speciale ruimte waar hij kan werken met de materialen die hij nodig heeft. Toen ik bij hem langs ging heb ik kunnen kijken naar wat hij doet en heeft hij mij van a tot z uitgelegd hoe het hele proces van shapen werkt en hoe hij alles aanpakt.


Heel vet hoor. En wat voor board ben je dan nu aan het shapen en waarom specifiek die?


Ik maak een longboard, een 9’2 noserider. Ik heb voor een longboard gekozen omdat ik zelf verschillende shortboards heb en ik longboarden op zijn tijd ook erg leuk vind. Hoe vet als dat longboard dan door mijzelf gemaakt is!


Hoe heb je die keuze gemaakt?


Het was wel een lastige keuze. Sjaak zei dat ik beter een shortboard kon maken, omdat ik dan overal beter langs kan met epoxy. Je hebt ongeveer 10 minuten om je epoxy op je board te krijgen. Een shortboard is natuurlijk korter dus bij een longboard is het risico dat het mis gaat wat groter.


Andere shapers zeiden weer dat ik beter een longboard kon maken, omdat het de eerste keer toch geen kunstwerk wordt haha. Daarnaast is de kans groter dat je board ook daadwerkelijk surfbaar is als je een longboard maakt.

Haha ja, het is natuurlijk helemaal vet als het ook echt surfbaar is! Waar koop je je materiaal?


Bij Noordzee boardstore in Scheveningen. Dat was de enige winkel in Nederland die ik gevonden heb waar ze de blanks, fiberglass en finboxen hadden. Ik weet niet zeker of dat klopt trouwens, maar ik heb geen andere kunnen vinden.


Als je een board wil gaan shapen, welke spullen heb je dan allemaal nodig?

 • Een blank - dit is de basis van je surfboard.

 • Schuurspullen (alleen fijn, niet te grof)

 • Zaag (voor foam)

 • Shapetafel (kan je zelf maken, heb ik ook gedaan)

 • Fiberglass (ik heb 4oz)

 • Epoxy

 • Mengbeker

 • masker (halfgelaatsmasker)

 • Handschoenen (latex)

 • Menghoutje

 • Siliconen epoxy uitveeg plaatje

 • Fiberglass schaar

 • De app "iShaper", om je platte grond uit te tekenen

 • karton (om op de grond te leggen)

Veel van deze spullen kun je gewoon bij de dichts bijzijnde bouwwinkel open. in mijn geval de gamma. De blank, fiberglass en epoxy heb ik bij Noordzee boardstore gekocht.


Wat kost het om een board te shapen?


Ik heb niet alles bijgehouden. Gelukkig niet, want het kost een stuk meer dan je denkt. Ik denk dat ik nu alles bij elkaar zo’n €800,- kwijt ben. Ik moet nu weer nieuwe epoxy komen voor de rest van mijn board. En ik heb natuurlijk geen uurloon voor mezelf berekend nu.


Wat voor ruimte heb je nodig om een board te shapen?


Ik mocht het paardensolarium (een soort zonnebank voor paarden haha, ja het bestaat) bij de boerderij van mijn vriend gebruiken als shaperuimte. Dat was super fijn, want toen ik ging lamineren was het heel koud en met het solarium scheelde dat echt (vandaar die rode lampen).


Je wil in ieder geval een kleine kamer hebben waar je een goede afzuiging hebt. Bijkomend voordeel: dan hoef je ook minder stof te zuigen. Daarnaast moet je helemaal om je board heen kunnen lopen en moet de vloer gelijk zijn, zodat je board op een horizontale lijn ligt zodat je makkelijk kunt zien of alles gelijk is.
Welke shapers zijn jouw voorbeelden?


Sowieso Sjaak van Tunen, hij helpt mij en ik ben super blij met hem! En iedere vrouwelijke shaper, ik zou er graag meer willen leren kennen.


Wil je dit vaker gaan doen en wil je dit voor andere mensen gaan doen?


Ja. Ik vind het heel leuk, dus als ik tijd en ruimte heb dan sowieso. Het is wel een enorm leerproces. Alles gaat minstens één keer fout voordat het goed gaat.


En ja zeker, het lijkt me leuk om dit voor andere mensen te gaan doen!


Kun je ergens een cursus of opleiding volgen?


Kan, die opleidingen zijn er in Scheveningen bijvoorbeeld. Je zou die zelfs vanuit het STAP-budget kunnen doen. Zo’n cursus kost €1000,- maar dan moet je nog wel het materiaal aanschaffen.


Ik zou sowieso iemand aanhaken die je kan helpen als je gaat shapen, zoals Sjaak dat bij mij doet. Ik stond trillend de epoxy op mijn board te doen, ik vond het écht spannend.


Wat wisten wij nog niet over boards shapen, dat we zouden moeten weten?


Ik had al respect voor shapers, maar nu nog meer. Er zit zoveel tijd, kennis en ervaring in. Je moet zoveel uitproberen én falen voordat je het echt krijgt zoals jij dat wil. Als je surft heb je “gewoon” een plank, maar als je weet wat er allemaal in gestopt wordt om die plank zo te krijgen, dan is dat echt megaveel respect waard.


En heb je nog leuke tips of feitjes voor degenen die ook willen gaan shapen?

 • Je kunt alle plaatjes op je board maken die je wil, met rijstpapier.

 • Je moet echt de tijd nemen om een board te shapen.

En, de belangrijkste:


Als je een board wil shapen, gewoon doen.Luna en ik aan het lesgeven bij Surfschool High5

86 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page