top of page

Jette schrijft - adem in... adem uit...

Het belang van een juiste ademhaling is iets wat ik graag veel eerder had willen leren. Beseffende hoe je je ademhaling voor je kunt laten werken. Maar ook wetende hoe je ademhaling je prestaties tegen kan werken. Ben jij je, op het moment dat je dit leest, bewust van je ademhaling? Probeer hier maar eens in mee te gaan….


Hoewel ik altijd al wel heb geweten dat je ademhaling belangrijk is, heb ik er nooit echt bij stil gestaan wat nou echt de kracht ervan is. En bovenal hoeveel dit voor je kan betekenen. Laat me je meenemen in ademhaling tijdens het surfen. Of beter gezegd; in mijn ademhaling tijdens het surfen. Voorheen, toen ik me hier nog niet of nauwelijks bewust van was, was mijn ademhaling voor een surfsessie al vrij hoog. Dit kwam enerzijds door spanning, in positieve zin. Omdat ik nou eenmaal altijd weer uitkijk naar het water in kunnen gaan. Anderzijds spanning in minder positieve zin. Want zodra ik zag dat de omstandigheden wat intenser waren en de golven wat hoger, schoot ik omhoog in mijn ademhaling. Naar achter proberen te peddelen, er doorheen proberen te komen, vanuit spanning en hoog in mijn ademhaling. Om vervolgens te wachten op een set. Weer, ademhaling omhoog. Want yes, er komt een golf aan. Of, shit dit is wel erg hoog.. adem adem adem. Kort, kort, kort en hoog in mijn borst. Maar misschien nog wel het belangrijkste: ademen door mijn mond. Dit zorgde ervoor dat ik meer gespannen op mijn board lag, dat ik minder genoot van de sessie(s) en bovenal dat ik minder ruimte in mijn lichaam had om de bewegingen uit te voeren. Ja, echt waar… als ik het vergelijk met nu, merk ik dat ik veel meer ruimte heb om mijn borst op te tillen tijdens het peddelen. Of om meer vanuit rust mijn pop-up te kunnen uitvoeren.

Want inmiddels heb ik door verschillende ademhalingsoefeningen het belang van mijn ademhaling ontdekt. Hierbij zijn een aantal aspecten heel belangrijk. Dat is door mijn neus (leren) ademhalen. Ook, of misschien wel vooral, tijdens het sporten. Want ik merkte dat ik tijdens het sporten vooral door mijn mond ging ademen. Nou is uitademen door je mond niet zo erg, sterker nog soms even diep zuchten is juist goed. Maar inademen door je mond, zorgt er op den duur voor dat je juist wordt belemmerd in je prestaties. Dit voelt tegenstrijdig. Want ga je hier maar eens de eerste keren op focussen. Dan voelt het in eerste instantie veel zwaarder om door je neus in te ademen tijdens het sporten, dan door je mond. Het tweede aspect is leren ademhalen vanuit (onderin) je buik. Zodra we gespannen raken, of dit nu vanuit iets negatiefs is of vanuit iets positiefs, dan schiet de ademhaling snel omhoog naar je borst. En ook dit belemmert je in je prestaties.


Uiteindelijk is bewustwording de eerste stap en misschien ook wel de belangrijkste. Mijn tip is om tijdens een volgende surfsessie te proberen bewust bezig te zijn met je ademhaling. Niet om het in één keer te veranderen of aan te passen. Maar gewoon, het er laten zijn. Er bewust van zijn. Om dit vervolgens, na je sessie even te analyseren. Wat gebeurde er? Wat voelde ik? Hoe was mijn ademhaling eigenlijk? Als je dit weet, kun je bij een volgende surfsessie kijken of je je ademhaling wellicht wat kunt aanpassen. Ook hierbij kun je je weer afvragen wat dit met je deed, hoe je je hierbij voelde. Ik probeer dit overigens vooral ook thuis te doen. Net zoals je wellicht ook op het land traint om je surfprestaties te verbeteren, is het ook goed om op het land je ademhaling te trainen. Of in ieder geval je bewustwording in ademhaling. Gaat dit bij mij dan elke surfsessie goed? Nee zeker niet.. soms sta ik nog op het strand, me te focussen op mijn (rustige) ademhaling. Om dit vervolgens weer volledig ‘vergeten’ te zijn als ik het water in ga en me naar achter probeer te ploeteren. Blijven oefenen.


Dus lieve dames…. Adem in, adem uit…..

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page