top of page

GRLPWR – Mirjam en Mirlotte schreven een boek over surfen

Who run the world.. GIRLS! Ook al is Beyonce niet je spirit animal, dan alsnog zijn wij vrouwen gek op een stukje girlpower. In GRLPWR stellen wij toffe chicks aan je voor die het rocken in de surfwereld.


Deze keer spreken wij met Mirjam en Mirlotte. Zij schreven en illustreerden samen hét prentenboek over surfen! Het boek gaat over Sam. Sam houdt heel erg van surfen en wil graag hogere golven surfen, maar hoe? Moed verzamelen, dapper zijn en bereiken wat je wilt, dat zijn de belangrijke onderwerpen in het boek. Benieuwd hoe je het boek kan bemachtigen? Via de website www.samsurft.nl kan het boek besteld worden. Leuk voor jezelf, maar ook superleuk om cadeau te geven.

Wat supergaaf, een prentenboek over surfen! Hoe is dit idee ontstaan?

Mirjam: Ik zocht een leuk cadeau voor mijn kleine nichtje maar kwam erachter dat er in Nederland

geen kinderboek over surfen bestond. Het zaadje was gepland en ik merkte dat ik steeds vaker, vaak tijdens het surfen, zat na te denken over korte verhaallijnen. Al gauw heb ik Mirlotte gevraagd of ze het leuk zou vinden om eraan mee te werken en het boek te illustreren. Samen hebben we het verhaal verder uitgewerkt.


Mirlotte: Toen Mirjam mij vertelde over haar plan dacht ik meteen JA dit moet er komen. Nog geen idee hebbende waar we daadwerkelijk aan begonnen. We zijn gestart met een stapel prentenboeken uit de bieb, onze eigen surf fantasie en wat schetsen waarvan niemand snapt wat er nou eigenlijk opstaat, maar de ideeën werden steeds concreter.


Mirjam: Dat de hoofdpersoon een meisje moest zijn was snel beslist. De Nederlandse lineups worden nog teveel gedomineerd door mannen. Door het boek hopen we meisjes te inspireren ook op de hogere dagen het water in te gaan. Toch is het boek zeker niet alleen voor meisjes, het verhaal met de illustraties spreekt ook jongens aan.Het boek gaat over moed verzamelen, dapper zijn en bereiken wat je wilt. Welke boodschap willen jullie overbrengen?

Mir&Mir: Allereerst vinden we het leuk kinderen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met het surfen en de Noordzee. Het is een laagdrempelig boek met vrolijke kleuren om kinderen enthousiast te maken. Tegelijkertijd schuilt er ook een boodschap in. We willen laten zien dat je soms moet doorzetten en hulp van anderen moet accepteren om je doel te bereiken. Door van anderen te leren krijg je veel voor elkaar. Zelfs als je denkt dat er niemand is om je te helpen, kan hulp dichterbij zijn dan je denkt. Laat je vooral niet tegenhouden als je iets graag wil!


Voor wie is het boek een dikke aanrader?

Mir&Mir: Het boek is leuk voor alle kinderen tussen de 2 en 6 jaar oud. Surfers zullen het leuk vinden om het voor te lezen aan hun kinderen en het is een tof cadeau voor neefjes/nichtjes en kinderen van vrienden. We hebben het laten proeflezen door non-surfers en ook hun kinderen werden enthousiast en gingen het peddelen uitbeelden en koprollen maken bij de wipe-out illustratie. Kleine kindjes vinden bijvoorbeeld de dieren in het boek erg leuk, waar de wat oudere helemaal opgaan in het verhaal.
Een mooi idee is één, het uitbrengen van een echt boek is een tweede. Hoe hebben jullie dit

aangepakt?

Mir&Mir: Goede vraag, we zitten namelijk allebei altijd boordevol ideeën maar met de meerderheid daarvan wordt niets gedaan. Door het samen te doen hebben we elkaar kunnen versterken. Als de één even geen tijd had nam de ander het voortouw. En als de één onzeker over iets was kon de ander dat wegnemen. Terwijl het boek steeds concreter werd dacht Valentijn (Goede Golven) met ons mee over de ideeën en de vervolgstappen. En uiteindelijk heeft hij de lancering van het boek gedaan door middel van een pre-sale.


Praktisch gezien zijn we begonnen met oriënteren, wat is er en wat spreekt ons aan. Daarna zijn we het verhaal gaan schrijven en de illustraties gaan maken. Door dit tegelijkertijd te doen konden we deze twee elementen goed op elkaar afstemmen. Toen dit alles concreter begon te worden zijn we contact op gaan nemen met drukkerijen. Daar komt nog heel wat uitzoekwerk bij kijken, maar toen we eenmaal de eerste proefdruk in handen hadden, kwam het wel heel dichtbij en kon ons testpanel gaan proeflezen.


Nu ben ik wel nieuwsgierig. Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?

We hebben elkaar in 2014 via via op een fietstocht leren kennen waarbij je al fietsend allerlei

ingrediënten verzamelde bij kwekers en boeren om een pizza te bakken. We kamen er toen achter

dat we heel veel overeenkomsten hebben; we zijn precies even oud (slechts een paar uur verschil), we hebben hetzelfde obscure bijbaantje gehad in Delft, onze partners destijds hadden allebei hetzelfde gestudeerd, we waren allebei net naar Den Haag verhuisd, we houden allebei van de zee en we worden allebei Mir genoemd ;) Al gauw gingen we regelmatig een drankje doen, zwemmen, samen eten of een strandwandeling maken.


Toen Mirjam nog werkte als freelance foto/videograaf deelde ze een kantoor met andere

creatievelingen en is Mirlotte daarbij aangesloten. Behalve dat Mirjam weleens foto’s heeft gemaakt voor Mirlotte hebben we nog niet eerder zo’n project samen gedaan. Je hoort weleens dat ondernemen met een vriendin de vriendschap kapot kan maken door meningsverschillen en

problemen. Maar juist doordat we goede vriendinnen zijn kunnen we eerlijk zeggen wat we ergens

van vinden en we zitten gelukkig vaak op één lijn.

Jullie surfen zelf ook. Tell me more..

Mirjam: Toen ik 14 was heb ik in Frankrijk mijn eerste surfles gehad en daarna regelmatig tijdens

vakanties lessen genomen. Maar pas nadat ik op mn 25e in Den Haag ging wonen heb ik echt leren surfen. Door het regelmatig te doen, met veel vallen en opstaan, ging het sneller. Nu draaien mijn avonden, weekenden en vakanties om surfen.


Mijn eerste surfboard was de standaard bic 7.6 en daarna dacht ik dat ik kleiner wilde en heb een 6,8 gekocht. Door een blessure kreeg ik echter vaak rugpijn en heb daardoor zelfs op het punt gestaan helemaal te stoppen met surfen. Totdat ik tijdens een vakantie in Sri Lanka alleen een longboard kon huren. Ik merkte al gauw dat ik veel stabieler op het water zat en geen pijn meer had. In Nederland heb ik daarna snel een longboard aangeschaft en kan nu niet indenken dat ik nog een shortboard zou willen.


‘Surfing is my meditation’. Ik heb geen geduld voor meditatie maar surfen geeft mij rust. Als ik in het water lig zijn de alledaagse zorgen letterlijk en figuurlijk ver weg. Daarnaast vind ik het leuke manier om andere mensen te leren kennen. Ik surf in Scheveningen en fiets zo gauw er een golfje rolt met mijn plank naar Noord of Zuid. Door vaak te gaan leer je gezichten kennen en maak je steeds vaker een praatje. Toch grappig als er een onbekende naast je komt zitten en zegt: “Zo, en hoe was jouw dag vandaag?”


In het buitenland heb ik veel mooie plekken mogen ontdekken zoals de super consistente en lange golven in Saladita (Mexico) en Imsouane (Marokko). Dichterbij huis ben ik fan van de spots vind de omgeving van San Vicente de la Barquera (Noord-Spanje).


Mirlotte: Mijn hele leven ben ik al op het water te vinden; zeilen, windsurfen, suppen en ik ben altijd in voor een duik (ongeacht de temperatuur). Surfen heb ik pas later (2018) aan dit rijtje toegevoegd toen ik meer mensen leerde kennen die dit deden en het toch ook zelf wel eens wilde proberen. Na een proeflesje in een klotserige Noordzee volgde een aantal surfvakanties. Ik nam van Mirjam haar BIC 7.6 over om te oefenen. Toen ik in 2019 twee maanden naar Bali ging en zo vaak als kon een les nam maakte ik snel stappen. Parallel hieraan leerde ik mijn vriend (met als grote passie surfen) kennen en hij heeft mij enorm gemotiveerd. Hij sleept me ook mee richting zee als ik wat minder enthousiast ben. Zowel in Nederland surf ik graag (Scheveningen, Noordwijk en Zandvoort) als op vakantie (meestal Frankrijk). Mijn huidige surfboard is een 6.8 en op een lage dag pak ik de sofftop :)


Het fijne aan surfen vind ik dat je alles vergeet. Het water, de zon op je gezicht of juist de kou, that’s it. Elke surfsessie is anders en dat maakt het zo bijzonder.


Hoe ziet jullie leven eruit, naast het uitbrengen van een mooi en waardevol prentenboek?

Mirlotte: Sinds een half jaar woon ik Noordwijk en loop bijna elke dag even naar zee. Ik ben freelance conceptdesigner. Ik ontwerp producten, illustraties en maak trendpresentaties voor verschillende bedrijven. Hobby en werk zitten dicht tegen elkaar aan wat ervoor zorgt dat ik mijn werk soms iets ‘te’ leuk vindt. Naast m’n werk sport ik graag, ben ik op het strand of is er wel een creatief idee waar ik druk mee kan zijn.


Mirjam: Ik ben coördinator reisbegeleiding voor een reisorganisatie in Leiden. Daarnaast doe ik ook een aantal fotografie opdrachten per jaar, met name bruiloften. Samen met mijn man Luuk woon ik sinds 7 jaar in Den Haag. Hij surft ook dus we gaan zo vaak als het kan op surftrip, het liefst met onze schattige vintage caravan ui 1969.


Wat zijn jullie dromen en/of ambities voor de toekomst?

Mirjam: Onlangs heb ik besloten om te stoppen met mijn huidige baan in de reisbranche. Vanaf 1

januari ben ik vrij en ga ik samen met mijn partner voor minstens 3 maanden naar Noord-Spanje. We wilden altijd al voor langere tijd naar het buitenland om meer te surfen en het moment is nu daar. Daarna hoop ik leuk werk te kunnen doen waarmee ik regelmatig een paar maanden vanuit het buitenland kan werken.


Als dit boek goed loopt zou een tweede boek heel tof zijn! We hebben ook al verzoeken gekregen voor een Engels- en Spaanstalige versie dus wie weet ;)


Mirlotte: Voorlopig ben ik helemaal gelukkig met de huidige situatie. Het is leuk om na 9 jaar Den

Haag weer een nieuwe plek te ontdekken en fijn om op loopafstand van het strand te wonen. (Al mis ik Den Haag ook nog wel een beetje.) Mijn werk is afwisselend door de freelance projecten en

daardoor altijd een verrassing hoe het gaat lopen.


Wat betreft het boek… Ik ben nu vooral heel blij dat ‘Sam surft hoge golven’ er is en zoals Mirjam

zegt: “Wie weet…”


Wil je het boek kopen? Dat kan hier.

Leuk voor jezelf, voor onder de kerstboom of gewoon zomaar.
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page