top of page

Surfen in Marokko met Surfgirls

Dit jaar was het zo ver.. onze eerste buitenlandtrip! Wat een mooie mijlpaal.


Een surftrip naar Rabat in Marokko met Ilyana Surfhouse. Het was een week bomvol surfen, leren, connecten, samen zijn, de Marokkaanse cultuur ontdekken, lekker eten, lachen, kleedjes shoppen en dat allemaal met een zonnetje op ons snoet. Need I say more?


Ik denk er met een grote glimlach aan terug. Het waren twee geweldige weken, waarbij weer duidelijk werd waarom ik zoveel energie krijg van onze Surfgirls community.


In deze blog neem ik jullie mee op reis naar.. het zonnige Marokko!

Ilyana Surfhouse

Midden in de medina van de hoofdstad Rabat vind je het surfhouse. Wanneer je naar binnen komt, zie je meteen allerlei surfplanken, wetsuits die hangen te drogen over de trapleuningen en blije surfers in een woning met mooie tegeltjes en het blauw van de stad. Op het dakterras was de plek om gezamenlijk te eten en te relaxen. Er werden boekjes gelezen, spelletjes gedaan en vooral gezellig gekletst. Over surf, de stad, reizen, het thuisfront en vaak ook over de leuke aankopen die iedereen had gedaan in de medina.


Ilyana Surfhouse is in de wintermaanden geopend en wordt gerund door Nina en Ilyas. Nina en Ilyas hebben elkaar ontmoet, toen Nina jaren geleden aanklopte bij het surfhouse. Ze wilde wel graag leren surfen. Toen bleek dat die surfcoach wel heel erg leuk was. Inmiddels is het stel getrouwd en geven zij samen surfcoaching. De thuisbasis van Nina en Ilyas is in Scheveningen, waar zij voor Hartbeach werken. Ilyas' familie woont in de medina van Rabat, wat maakt dat dit hun tweede thuisbasis is. Het is de droom van Nina en Ilyas om zoveel enthousiaste mensen te leren surfen.


Ik vond de surfcoaching van Nina en Ilyas heel fijn en ik heb veel van hen geleerd. Dit hoorde ik ook terug van de andere meiden. Nina en Ilyas werken goed samen als een team en hebben allebei engelengeduld. Het enthousiasme voor het surfen en de betrokkenheid bij de surfers is geweldig om te ervaren. Bij elke surfsessie was er weer vooruitgang te merken in het surfen en kwam iedereen blij en voldaan het water uit. Dan is het tijd voor de lunchbreak. Genieten van de inhoud van je lunchtrommel en de leermomenten van jezelf en de anderen. Terwijl je in het water nog wat meiden ziet surfen. Je voelt de kriebels om na de lunch zelf ook weer aan de slag te gaan. De vermoeide spaghetti armen en de lichte spierpijn van gisteren ben je snel vergeten als je weer een golf pakt. Tel daar de trotse gezichten van Nina en Ilyas, een high five en een stoot adrenaline bij op en je hebt een heerlijke surfsessie.

Girlpower

Wat was het fijn om een surftrip te doen met alleen maar vrouwen, én Ilyas haha. Ik ben een keer eerder met een groep vriendinnen op surfvakantie geweest naar Biarritz (Frankrijk). Eén en al gezelligheid en vrouwelijke energie. Ook tijdens onze All Girls Surfsessies voert dit de boventoon. Het was weer heerlijk om dit tijdens deze surftrip ook te ervaren. Het was een geweldige groep vrouwen, stuk voor stuk echt toppers! En dan ben ik wel echt een partijtje trots dat zulke toppers bij onze community horen en zich verbonden voelen met Surfgirls! Dat is waar wij het voor doen en waar wij energie van krijgen.


Surfen met vrouwen is voor mij fijn en zacht. Het is meer gericht op jezelf goed voelen, plezier hebben en hier vanuit leren en verbeteren van je surf. We delen de golven met elkaar, helpen elkaar waar nodig, geven elkaar tips en denken mee over je eventuele blokkades tijdens het surfen. Maar ook je privé verhalen kan je kwijt. Mooi dat we zo open kunnen zijn met elkaar. Ik vind het ook mooi hoe je allemaal een heel ander dagelijks leven kan hebben en qua karakters verschilt en toch zo'n verbondenheid hebt in een groep. Surfen verbindt.

Rabat

Rabat is de hoofdstad van Marokko en telt volgens Google 1,6 miljoen inwoners. Wij verbleven in de medina van Rabat. Medina betekent stad in het Arabisch en het verwijst naar de oude stadskern. Binnen de muren van de Medina is het leven anders dan daarbuiten. Het is traditioneler en het barst er van de cultuur. Het voelde voor mij aan als een klein dorp. Ik voelde geen moment dat ik in een stad met 1,6 miljoen inwoners was. De medina is knus en dorps.


In de medina zie je weinig toeristen. Wel vind je er talloze marktachtige winkels en speelt het leven zich vooral af op straat. De inwoners verkopen hun etenswaren, kleding, sieraden, cosmetica, souveniers en kleedjes. Het was proppen in mijn koffer om al dat moois mee naar huis te krijgen. Ik kocht drie mooie Berber vloerkleden, een poef en een mooie schaal. De vloerkleden zijn echt geweldig! Handgemaakt, mooie kleuren en van goede kwaliteit. Heel blij mee!


Eten en drinken

Marokko staat bekend om koken met de tajines. Ik had dit nog nooit gedaan en vond het heel leuk om dit te leren tijdens de kookles. De Marokkaanse kookles werd gegeven door Chaimae, het zusje van Ilyas, samen met Nina. We hebben met de hele groep twee tajines gevuld met groenten, waarna we 's avonds met elkaar hebben gegeten. Ook leerden wij hoe wij Msemmen maken; een soort pannenkoekjes. Elke ochtend genoot ik al van de msemmen tijdens het ontbijt, vooral met jam of chocopasta erop. Hier mag je mij echt voor wakker maken 's nachts. Ook op straat kan je ook allerlei lekkere snacks kopen. Vooral bij de bakkertjes heb ik heerlijke met pudding gevulde broodjes gegeten.

Wat vonden de meiden uit onze community?

Josta: 'Geweldige week gehad bij Nina en Ilyas in Rabat. Perfecte locatie dichtbij de zee en midden in het centrum, heerlijk lokaal eten gemaakt door de familie en mooie golven zonder veel toeristen. Aanrader dus :) Bedankt!'

Sanne: 'Fijne week gehad bij Nina en Ilyas. Goede surfcoaching gekregen en genoten van de goede surf. Met het eten en mijn dieet is ook erg goed rekening gehouden. Bedankt voor de fijne week!'

Narda: 'Fantastische week gehad in Marokko dankzij de goede zorgen van Nina en Ilyass! Het hostel ligt in het meest sfeervolle stukje van Rabat, de oude medina, op loopafstand van het strand. Elke avond kregen we een heerlijke huisgemaakte Marokkaanse maaltijd voorgeschoteld en tijdens de kookworkshop kregen we de nodige tips&tricks om het thuis zelf te kunnen! Over tips&tricks gesproken, de surfcoaching van Nina en Ilyass heeft ervoor gezorgd dat ik mezelf enorm heb verbaasd over mijn eigen kunnen deze week! Ze geven goede aanwijzingen en blijven altijd opbouwend en positief! Na een week helemaal te zijn ondergedompeld in de sfeer en cultuur van Marokko, kan ik met een voldaan gevoel huiswaarts, maar ik kom hier zeker nog eens terug!'

Denise: 'Very nice and expierenced owners of this surfschool!! I started with surffear from a previous expierence but they helped me a lot! Also they were really helpfull with my specific diet I had'.

Het was een geweldige ervaring om ondergedompeld te worden in de Marokkaanse cultuur en zoveel bij te leren over surfen. De groep was heel gezellig en leuk.


Deze twee weken waren georganiseerd in samenwerking tussen Surfgirls en Ilyana Surfhouse. Het waren twee unieke weken met gelijkgestemden. Mocht jij ook graag in Marokko je surftechniek verbeteren en een geweldige vakantie hebben? Dan zou ik het je zeker aanraden om een surftrip te boeken bij Ilyana Surfhouse. Wil je op de hoogte blijven van alles wat wij vanuit Surfgirls gaan organiseren? Volg ons dan op instagram en join onze whatsappcommunity.Liefs,

Lisanne


De foto's zijn gemaakt door Ilyana Surfhouse, door mijzelf en door de vrouwen die mee waren op de surftrip.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page