top of page

Je surfboard vervoeren met een kleine auto? Mijn ervaring met soft roof racks

laghcollombon

Surfboardrack
Mijn board op mijn auto :)

Wie surft en niet het geluk heeft om op fiets- of loopafstand van zee te wonen, weet dat er logistiek gezien best wat bij komt kijken. Mijn grootste zorg toen ik mijn eerste board kocht, een 7' soft top, was het vervoeren ervan. Door mijn kleine auto met bol dak was ik aangewezen op soft roof racks: dit is mijn ervaring.


Het eerste board dat ik kocht paste als ik alleen reed naast me op de bijrijdersstoel, waardoor ik de aankoop van roof racks nog even uitstelde. Ik vond het namelijk behoorlijk spannend om die plank mee te nemen op het dak van mijn auto. Maar omdat surfen nóg leuker is met vrienden, ontstond al snel de situatie waarin ik wel moest. Met meerdere mensen in de auto kreeg ik 'm er namelijk niet in.


Na speuren op het internet ontdekte ik dat vaste dakdragers technisch gezien op elke auto geïnstalleerd kunnen worden, maar dat een klein, bol dak het niet makkelijker maakt. En als er één auto een klein, bol dak heeft, dan is het wel mijn Kia Picanto. De andere optie: zachte dakdragers, die eigenlijk altijd bij hun Engelse naam genoemd worden. Soft roof racks zijn volgens honderden reviews (en geloof me, ik heb ze bijna allemaal gelezen voordat ik het aandurfde) een goedkope, eenvoudige en veilige manier om je surfboard te vervoeren.


Na heel wat ritjes richting zee weet ik inmiddels dat die reviews kloppen. Zelfs het grotere board (8'4) dat inmiddels in mijn bezit is, blijft netjes liggen tijdens het rijden. Hoewel ik het stiekem nog steeds spannend vind als ik weer een tijd niet heb gesurft, weet ik nu dat de roof racks prima hun werk doen.


Voor de eerste rit met mijn board op het dak hielp het overigens om advies te vragen aan de winkel waar ik ze kocht, in mijn geval Hart Beach in Scheveningen. Ik vertelde eerlijk dat ik het best spannend vond; de jongen die op dat moment in de winkel stond gaf me een mini cursus voor de deur en liet zien hoe ik de dakdragers moest bevestigen. Daardoor reed ik met veel meer zelfvertrouwen weg. Durf dus vooral om hulp te vragen als het je eerste keer is.


De voordelen van soft roof racks


  • Ze zijn makkelijk te bevestigen en er zo weer af te halen. Heb je de handigheid door, dan kost het nog geen tien minuten om dakdragers én surfboard op je auto te plaatsen.

  • Soft roof racks zijn klein en niet zwaar, waardoor je ze makkelijk meeneemt tijdens een surftrip.

  • Een vaste dakdrager installeren kost flink wat geld, maar goede soft roof racks kosten een stuk minder. Ik betaalde zo'n zeventig euro voor de mijne van FCS.


Soft roof racks: een paar aandachtspunten

Goed, een expert ben ik niet, maar ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat je bij het vervoeren van een board op soft roof racks met een aantal dingen rekening wil houden:


  • Plaats je board met de vinnen naar boven gericht. Andersom vangt de neus te veel wind en loop je de kans om

  • Rijd niet te hard. Over het algemeen adviseren fabrikanten van de dakdragers om niet harder dan 100 kilometer per uur te rijden. Die ene keer dat ik besloot daar niet naar de luisteren, eindigde ik op de vluchtstrook omdat de hevige wind die stond de roof racks losser had doen komen. Het voelde behoorlijk gevaarlijk en dat had prima voorkomen kunnen worden door iets langzamer te rijden.

  • Regent het veel, dan is het niet verstandig om de roof racks wekenlang op je auto te laten zitten. Op mijn dak liet dit gekke vlekken achter en bovendien wil het nog weleens naar binnen regenen als de dragers op je dak liggen. Het rubber van de autodeur sluit namelijk minder goed. Dat levert geen schade aan je auto op, maar wel een natte trui.

  • Heb je een soft top? De spanbanden van de dakdragers kunnen in het materiaal snijden waardoor er kleine deuken aan de zijkant komen. Zoals je op de foto ziet had ik dit advies zelf eerder willen weten. Sindsdien leg ik 'm dus altijd in een boardbag op m'n dak.

 
 
 

Comments


bottom of page