Gisterenavond ben ik voor de derde keer aangekomen in Taghazout en stiekem begint het een beetje als een tweede thuis te voelen. Al sinds de eerste keer voelde ik dat ik hier terug ging komen. Dat is zeker gebeurd! Ik ben dit jaar al een aantal keer in Taghazout geweest en neem de volgende keer ook een aantal vriendinnen en zelfs mijn ouders mee. Dit enthousiasme wil ik natuuuurlijk ook met jullie delen. Want geloof me, je gaat het geweldig vinden. De surfgeschiedenis en reistips voor Taghazout vind je in dit blog!
In een gesprek met een local ontdekte ik hoe Taghazout van vissersdorp tot populaire surfbestemming is veranderd in minder dan 65 jaar.
Taghazout is van origine een vissersdorp, de lokale bevolking surfte er niet (ondanks de goede golven). Rond de jaren 60 ontdekte Amerikaanse soldaten deze spot in Marokko en begonnen er te surfen. Een aantal jaar later kwamen de Franse en ook zij ontdekte de geweldige golven en zo ontstonden er namen voor de verschillende breaks: Panorama, La Source. Na de Fransen ontdekte de reislustige Australiërs Marokko als surfland en bedachte de namen voor de volgende bekende spots: Anchor Point, Killers, Boilers en nog veel meer. En zo geschiedde...
Maar wanneer begonnen de Marokkanen zelf te surfen dan? Niet zo lang geleden, pas nadat de Australiers de plek hadden ontdekt, jaren 70 dus. Een oude neef van de local waar ik mee in gesprek was, was de eerste Marokkaan die in Taghazout het water trotseerde zonder boot, maar op een surfplank. En zo ontstond Marokko als een populair surfland, waar niet alleen buitenlanders komen genieten, maar ook zeker een aantal hele goede surfers zijn opgegroeid en nu mee doen aan belangrijke wedstrijden en zelfs de Olympisch spelen.
Ondanks dat surfen al een eeuwigheid bestaat (nog voor Christus), is surfen in Marokko dus nog geen 65 jaar oud, maar tegenwoordig niet meer uit het strandbeeld weg te denken, Jaarlijks trekken er miljoenen surfers naar dit land, 1 op de 10 toeristen komt hier om te surfen.
Zoals een bekende Marokkaanse surfer zei in een documentaire (kijk tip!): Marokko is voor Europeanen wat Indonesië is voor West Australia en Mexico voor Amerika: Goedkope vluchten, goed eten, lekker weer, aardige mensen, maar overal goede golven!
Op het straatbeeld in Taghazout is de mix van vissersdorp en surfdorp nog goed te zien. Ondanks dat het dorp vol staat met surfscholen en toeristen met zink op hun gezicht een tajine etend, is er ook overal verse vis te verkrijgen en gaan de oude vissers met vissersboten nog dagelijks de zee op voor verse vangst. Het is een mix van oud en nieuw, een mix van Marokko en toerisme. Iets wat naast elkaar en samen met elkaar bestaat. Het is geen surfdorp dat alleen maar toeristen bevat, het is Marokko op zijn puurs, maar met een hip randje! Precies zoals ik het geweldig vind.
Aangezien ik hier al een paar keer ben geweest heb ik zeker een aantal goede tips!
Slapen:
The Surf Hostel: Dit is het hostel van de local die ik sprak. Het is echt een van de leukste hostels waar ik ben geweest. Het hostel wordt gerund door 3 neven, een tante en nog veel meer familie (zoals het hoort in Marokko). Ze organiseren (GRATIS!) couscous avonden op vrijdag, verschillende trips en goede surflessen en surfboard verhuur. Maar het beste aan dit hostel is het dakterras, een plek waar mensen overdag zonnen, spelletjes spelen, eten, maar bovenal in contact komen met verschillende mensen met verschillende achtergronden.
Surfshop:
Sunset Surfshop (naast Chez Titrite): Goede betrouwbare surfshop (van de eerste local die in Taghazout surfde). Softtops 10 euro per dag (inclusief wetsuit) en hard/shortboards 12-15 euro per dag (inclusief wetsuit). Doe goed onderzoek naar surfshops in Taghazout er zijn een aantal locals die je kapotte boards geven en dan jou laten betalen voor de schade. Sunset Surfshop is een goede surfshop in het midden van het dorp
Activiteiten:
Taghazout skatepark: Naast surfen is Taghazout ook bekend om het skaten. Een van de mooiste en leukste skateparken ligt dan ook op de berg van Taghazout. 10 minuutjes klimmen/hiken van de main road van het dorp vind je het skatepark. Vooral leuk met zonsondergang, dan pakken de beste skaters uit, zie je de mooiste zonsondergang en meestal is er ook nog een speaker (soms met DJ) met verschillende soorten muziek! Ook lopen er locals rond met thee en donuts, meer heb je niet nodig. Als je durft kan je er ook voor een prikkie een skateboard huren!
Souk in Agadir: In de stad Agadir zie je het echte Marokkaanse leven, loop door de souk waar meer dan 1000 winkeltjes zijn die verse producten en Marokkaanse spullen verkopen. Tip: ga met een local, of kijk goed waar je de souk ingaat, het is er een groot doolhof!
Eten:
Theapot: Dit is echt een heerlijk koffietentje waar je voor een prikkie een heerlijke avocadotoast kan eten of een smoothie bowl en zelfs een cappuccino met havermelk of matcha, niet zo Marokkaans maar wel heel lekker. Ze hebben er ook remote werkplekken boven!
Red Clay Cafe: Het enige volledig vegan cafe in Taghazout. Ze hebben er heerlijke (havermelk)koffie, ontbijtjes en vooral gebakjes! Ook een heerlijke plek om remote te studeren/werken.
Le Spot: Dit is de all time favoriet van de locals en de toeristen die een beetje op hun geld willen letten. Bij Le Spot is het altijd druk (vooral savonds) met families en toeristen. Je kan er voor een prikkie (4,5 euro) een pizza of verse vis (7 euro) eten, maar ze hebben ook tacos, pastas en nog veel meer!
Tajine Palace (vlak bij de Moskee): Voor een echte Marokkaanse tajine moet je naar Tajine Palace, hier kan je voor 2,5 euro een volledige tajine eten, vers van de pers. Ook als je een echt Marokkaans ontbijtje wilt kan je hier voor 1,5 euro een omelet krijgen met brood. Daar doen we het voor!
Chez Titrite:Â Dit is echt mijn favoriete eet plekje, je kan hier echt van alles eten en ook veel goede vega(n) opties. Vooral de frietjes zijn echt niet normaal lekker, die moet je geproefd hebben.
Seaside: Wil je wat meer luxe, dan kan je hier een heerlijke borrelplank of midden oosterse mezze bestellen. Plus heeerlijke cocktails! Je betaalt er wel Nederlandse prijzen... Maar je wordt er wel ondergedompeld in luxe. En op vrijdagavond hebben ze hier altijd feestjes. Je kan hier overigens ook goed slapen. (Dfrost is ook van Seaside en heeft ook een hele leuke bar (6 bier voor 14 euro!) en goede slaapplekken)
Munga: Wil je goede pizza's met goede kaas en tapbier? Dan moet je naar Munga! Hier kan je lekker Italiaans en burgers eten en ook genieten van een alcoholische versnapering. Verwacht wel Nederlandse prijzen. Je kan hier ook heel mooi slapen in prachtig ingerichte kamers!
World of Waves: Drink een biertje, eet heerlijk eten en slaap allemaal met uitzicht op zee. Digital nomads opgelet! World of waves heeft hele goede remote werkplekken en dat met uitzicht op zee!
Hopelijk heb ik je enthousiast gemaakt voor dit prachtige surfdorp! Wellicht zie ik je hier binnenkort rondlopen!
Stay stoked!
Comments