top of page

Jette schrijft - het vinden van de juiste focus

Elke keer weer, als ik het water in ga dan gaat er een soort van focus modus aan. Ik wil ervaren hoe op dat moment de omstandigheden zijn, wat de stroming doet, hoeveel kracht er achter de golven zit. In mijn geval uit zich dit in een serieuze, ongestoorde blik. Waarbij ik als het ware in mezelf gekeerd ben. Zodra ik eenmaal gewend ben, kan ik verzachten. Maar er zijn ook sessies waarbij ik in deze modus blijf ‘hangen’. Nou is er natuurlijk helemaal niks mis met gefocust zijn. Sterker nog, dit heb je juist nodig om te presteren. Bij mij betekent dit dat ik me (onbewust) afzonder en me automatisch focus op presteren. En laat dit nou nét iets zijn wat ik wat meer wil leren loslaten..


Op 22 september was het zo ver, de 10e editie van de All Girls Surf sessie! De in eerste instantie positieve weersvoorspellingen waren helaas omgeslagen. Tijdens de autorit naar Wijk aan Zee hadden we gelukkig de ergste regenbui wel gehad. Nou zijn we tijdens het surfen in Nederland wel gewend aan wat slechter weer, veel wind en stroming. En uiteindelijk mocht het weer de pret niet drukken. Want wat een opkomst!


Met een grote groep enthousiaste, gemotiveerde en vrolijke dames gingen we het water in. Het was nog best pittig want er stond een flinke stroming. De grote groep die tegelijk het water in ging, werd dan ook snel onderverdeeld in kleinere groepjes. Leuke golven pakken, lachen om wipe-outs, in de line-up blijven hangen om met elkaar te kletsen, elkaar toejuichen om een golf die werd gepakt; alles was goed.


En toch, ondanks de fijne sfeer in het water ging bij mij weer deze focus aan. Ik zonderde me wat af. Was gefocust op de goede golven pakken en op de manier waarop ik de golf dan pakte. En dit alles gebeurde onbewust.. Tot het moment ik weer een golf pakte en mijn gedachten werden verstoord doordat ik op de achtergrond ineens gejuich en support hoorde van enkele andere dames. Het verstoren van mijn gedachten was op dat moment precies wat ik nodig had. Want ineens kwam het besefmoment. Hoewel ik zelf in mijn hoofd had zitten dat de golf niet perfect was en het niet heel lekker ging, werd ik ineens wel toegejuicht. Ik had immers de golf en ik stond. Dit besefmoment bracht me weer bij zinnen. En met een grote lach op mijn gezicht kon ik deze golf surfen.


Want ineens werd ik me bewust van waarom ik onderdeel ben van deze community. En wat de toegevoegde waarde is van deze All Girls Surfsessie. Dankzij de meiden die mij tijdens die golf aan het toejuichen & supporten waren, kwam ik los van mijn mentale struggle. Ik kreeg ineens een ander stemmetje in mijn hoofd, die tegen me zei: ‘Je mag gaan genieten. Laat dat gevoel van presteren los, verzacht en heb plezier; dat is oké!’


De rest van de sessie heb ik veel meer vanuit plezier en contact met de andere meiden kunnen surfen. Waarbij ik open stond voor het ontvangen van support maar zelf ook meer kon focussen op het supporten van anderen. Ik wist immers wat dit met mij deed. En natuurlijk heb ik in mijn hoofd nog wel ‘foutjes’ gemaakt, maar dit kon ik veel makkelijker los laten. Om vervolgens ook te kunnen genieten van de omgeving. Met een regenbui op je hoofd, de ondergaande zon die nog prachtig door de donkere wolken schijnt, en fijn gezelschap om je heen. Focussen is goed, zolang je je maar focust op de juiste aspecten die voor jou helpend zijn.


Ondanks dat ik niet meer weet welke meiden nu precies voor dit besefmoment hebben gezorgd, ben ik hen allen super dankbaar. Voor jullie was het een klein moment, waarschijnlijk onbewust. Voor mij zorgde het voor een groots inzicht. Op naar nog meer mooie, gezamenlijke surfsessies!


26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page