top of page

GRLPWR - La Karavana, een hostelbus

Who run the world… GIRLS! Ook al is Beyonce niet je spirit animal, dan alsnog zijn wij vrouwen gek op een stukje girlpower. In GRLPWR stel ik toffe chicks aan je voor die het rocken in de surfwereld.


Vandaag sprak ik met Saskia van La Karavana.


Eileen, Lisa, Jolisa en Saskia kwamen op het geniale idee om een rijdend hostel te starten. Hoe tof is dat! Ze touren met hun gepimpte bus en jij kan mee! Vanaf juni kan je een plekje bemachtigen voor de trip door Nederland. In 2022 willen zij richting Oost-Europa te gaan en in het najaar van 2022 richting Spanje en Portugal. De meiden zijn vooral graag buiten en tijdens de trips worden er actieve outdoor activiteiten georganiseerd.


In gesprek met Saskia vertelde zij mij meer over de start van hun avontuur.


Wie zijn deze toffe chicks en waar kennen jullie elkaar van? Wij zijn Eileen Helfferich (26), Lisa de Bree (29), Jolisa en Saskia van Leeuwen (30), drie van ons wonen in Leiden, Eileen woont in Utrecht. Saskia en Jolisa ontmoetten elkaar al in onze moeders buik ;). In 2016 werkte Saskia en Lisa samen bij een pop-up evenementen terrein bij Leiden Centraal. Na elkaar hier ontmoet te hebben zijn we geregeld op vakantie gegaan, twee maanden door Argentinië gereisd, naar en door Spanje gelift en hebben we allerlei avonturen mee gemaakt! Jolisa en Lisa leerden elkaar vanzelfsprekend kennen doordat Saskia en Lisa zo veel met elkaar om gingen. Jolisa en Eileen leerden elkaar kennen tijdens het werken voor festival Down The Rabbit Hole. Jolisa begeleidt ook reizen en toen er toen er vervolgens iemand uitviel voor Jolisa haar trip vroeg ze Eileen haar hierbij te helpen. Last minute vertrokken de twee met een groep mensen met een beperking op een actieve reis zonder beperkingen en dat was een groot succes! Fun fact : Sas en Lies leerden Eileen eigenlijk pas een paar dagen voor ons bezoek aan de KVK kennen. Een gok, die erg goed uitpakte! Saskia, Jolisa en Eileen werken in de evenementenbranche. We doen de productie voor evenementen als Lowlands, Down the Rabbit Hole, POW! WOW!, en allerlei andere culturele evenementen. Lisa werkte in het onderwijs en besloot hier vorig jaar mee te stoppen en volledig te focussen op haar sieraden bedrijfje en de bus. Lisa en Eileen hebben beide een relatie, Saskia en Jolisa niet. We zijn allemaal fan van reizen, elk jaar meerdere maanden per jaar weg, dus dit project past perfect in hoe wij het leven willen leven; het delen van te gekke avonturen en ervaringen met anderen!


Hoe zijn jullie op het idee gekomen om een outdoor hostelbus te starten? En hoe is dit idee tot leven gekomen? Ik (Saskia) had al langer het idee om een hostel te beginnen, maar het idee van 'vastzitten' op één plek stond me wat minder aan. Tegelijkertijd kwam ik in contact met Val en Tim van de Nomadbus, een vergelijkbaar concept in een Amerikaanse schoolbus. Samen met Lisa zouden we deze bus 'hosten'. Toen Val en Tim besloten deze bus te verkopen ontstond bij ons het idee zelf zoiets te starten. De bus van Val en Tim bleek erg duur en uiteindelijk vonden we op Marktplaats onze nieuwe liefde. Jolisa sloot al heel snel aan, we maakten plannen, een begroting, 'is dit haalbaar', een toekomstvisie en droomden over het ideale plaatje. Omdat we met zijn vieren in dit project wilden stappen (meer financiën (we leggen allemaal eigen spaargeld in), meer handkracht, groot project) sloot Eileen later ook aan. En zo waren we compleet!

Wat komt er allemaal kijken bij het beginnen van een outdoor hostelbus? Ik kan mezelf voorstellen dat je te maken krijgt met zaken waar je eerder niet mee bezig was. Het verbouwen en inrichten van de bus, het behalen van je groot rijbewijs, het opzetten van een bedrijf, etc. Hadden jullie al ervaring met deze dingen? Hadden jullie al ervaring op het gebied van ondernemen en reizen?

Er komt inderdaad enorm veel bij kijken en we willen het ook allemaal zoveel mogelijk zelf doen! Dat is super leuk, veel bedrijven en mensen bieden aan ons te helpen. Geen van ons had ervaring met het verbouwen van een bus. Onze kluservaring ging niet veel verder dan muurtjes verven en kleine dingen in het huis klussen. We leven een beetje volgens Pippi haar motto "Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan'. Gelukkig is er YouTube, veel mensen met meer kennis dan ons en ook gewoon trial and error. :) Daarmee zijn we al een heel eind gekomen! We hebben inderdaad ook ons groot rijbewijs moeten halen. Eileen, Saskia en Jolisa hebben 'm inmiddels binnen. Lisa brak vorige maand haar hand met mountainbiken, waardoor haar examen wat is uitgesteld. Het opzetten van een bedrijf was niet nieuw voor ons, omdat we alle vier ZZP'er zijn. Echter, was het wel een puzzel welke vorm voor dit project het beste zou zijn; een stichting, Maatschap, VOF, BV. Uiteindelijk zijn we een Maatschap geworden en gaan we binnenkort over naar een BV. Ondernemen was voor ons niet nieuw omdat we zelf dus ZZP'er zijn. Jolisa en ik organiseren daarnaast ook regelmatig huiskamerconcerten bij ons thuis. We reizen allemaal erg veel, zijn bijna elke winter een paar maanden weg. Jolisa is daarnaast ook reisbegeleider voor twee verschillende reisorganisaties.
Surfen jullie ook? Dan ben ik natuurlijk benieuwd hoe jullie het surfen gaan combineren met het reizen? Lisa en Saskia kitesurfen, Lisa surft ook af en toe. We gaan bekijken wat we aan surfspullen mee kunnen nemen en willen ook lokale surfscholen benaderen zodat we via hen surflessen aan kunnen bieden. We zijn 'La Karavana - The Outdoor Hostelbus' , de focus ligt dus op het naar buiten gaan en actieve dingen doen, afhankelijk van de omgeving gaat dat dus om surfen, mountainbiken, hiken, kajakken etc. Elke dag natuurlijk afsluiten met een kampvuurtje!

Als de lezers mee willen met jullie hostelbus; hoe gaat dit in zijn werk? En mag de surfplank mee? We gaan komende zomer/najaar (vanaf augustus t/m november waarschijnlijk) op reis door Nederland! In twaalf weken langs twaalf provincies, onderweg (zee)kajakken, mountainbiken, surfen, klimmen en wandelen we. Je boekt een trip voor een week. In totaal hebben we 9 bedden, zeven voor onze gasten en twee voor ons als hosts (we gaan altijd met z'n tweeën mee). Het leuke is dat je dus de hele week met deze zelfde groep bent zodat we elkaar goed leren kennen en het groepsgevoel ontstaat! We zijn een hostel, je kunt dus ook voor één persoon boeken. Slapen, transport met onze bus, het eten en grotendeels van de activiteiten zitten bij de trip in. Vanaf 2022 willen we richting Oost-Europa, dan zal het waarschijnlijk hetzelfde werken; wij gaan van A naar B, je boekt voor een week ergens op de route. Vanaf juni gaan de boekingen open! In overleg mag de surfplank mee. We hebben beperkte ruimte, omdat we geen laadruim hebben maar denken graag mee om zoveel mogelijk te maken!Hoe zien jullie het komende jaar voor je? Wat zijn jullie dromen en ambities, wat staat er op de bucketlist? Komend jaar zullen we de eerste drie maanden de bus af maken! En vervolgens vanaf augustus op pad door Nederland! Vanwege alle onzekerheden omtrent COVID-19 hebben we besloten in Nederland te blijven. Daarnaast is Nederland ook echt te gek (wisten we al, maar komen we met het plannen van de routes al helemaal achter) en is dit voor ons een perfect testjaar voor de bus. We gaan dus alle provincies af (één week per provincie) en doen misschien ook nog de eilanden aan. Ambities voor 2022 zijn nog om naar Oost-Europa te gaan; Albanië, Griekenland, Kroatië, Tsjechië, Slovenië. Daarnaast in het najaar ook richting Spanje en Portugal. Ook de Lofoten staan echt nog hoog op onze bucketlist! En uiteindelijk is het ultieme goal om richting Kirgizië te reizen.


Hebben jullie nog een advies voor anderen?

Ons advies is om vooral de dingen te gaan doen waar je van droomt! We krijgen veel reacties van mensen die dit ooit hadden willen doen, maar nooit gedaan hebben. Ik zou iedereen willen meegeven (hoe cheesy ook) te doen wat je leuk vind en waar je energie van krijgt! Wij hadden hierin ook geen ervaring, tot vorig jaar was het een droom en nu rijden we er binnenkort mee door Nederland, hoe gaaf is dat!

Wil jij een reis boeken bij La Karavana? Klik dan hier.


46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page