top of page

Be safe: Tips voor tropische surfbestemmingen en veiligheid

Foto van schrijver: Janyke GelukJanyke Geluk

Bijgewerkt op: 3 dec 2024

"We gaan vandaag een nieuwe break surfen", vertelde mijn Costa Ricaanse surfinstructeur me een jaar geleden. Leuk, dacht ik, kom maar door. Hij parkeerde z'n 4x4 bij een strand zonder ook maar enige golven. Bleek nou: we moesten eerst een stuk over de rotsen langs de kust lopen, met onze boards, ondertussen zee-egels ontwijkend.


Voorzichtig volgde ik hem én de pro-surfer tienerjongens die ook mee waren. Op een gegeven moment zag ik in de verte een paar mooie golven breken. Achter de rotsen. Boven een rif. Hoe we daar kwamen? Gewoon, door het juiste moment af te wachten en dan met board en al van de rotsen in de oceaan te springen.


Nou vriend, dat had je me ook wel even kunnen vertellen, dacht ik. Maar gelukkig is alles goed gegaan en hadden we een heerlijke surfsessie. Het scheelde dat ik in het gezelschap was van ervaren surfers die de spot goed kenden. Maar het wees me wel even op een belangrijk onderwerp als je gaat surfen op nieuwe, tropische bestemmingen: veiligheid.


In deze blog geven we je 8 tips om je voor te bereiden op jouw volgende surftrip, zodat je zo veilig en comfortabel mogelijk het water in gaat. We hebben het niet alleen over de break die je surft, maar ook over het beschermen van je lichaam en het kiezen van een surfschool. Alles zodat je lichamelijk én mentaal oké bent en zoveel mogelijk plezier uit je surftrip kunt halen.


Geen tijd om alles te lezen? Ga direct naar TLDR (Too Long Didn't Read).


1. Trek de juiste outfit aan

Surf je in een land dichtbij de evenaar? Zorg dan dat je je goed beschermt tegen de zon. Dat lijkt een inkoppertje (en is het eigenlijk ook), maar het is zo belangrijk. Op het gebied van surfkleding is er volop keuze: van surfleggings tot rash guards en van hoedjes tot petten.


Tipje: SurfGirls NL heeft een toffe samenwerking met een duurzaam surfmerk: SunDaze Surf. Naast geweldige printjes hebben hun producten ook een sleutelvakje (als we het toch over veiligheid hebben) én zijn ze speciaal voor surfsters ontworpen zodat je je geen zorgen hoeft te maken over losgeschoten bandjes of verschuivend materiaal. Wel zo prettig.


Ben je al voorzien van kleding maar wil je graag een hoedje of pet? Check de website van Kaiola. Zij hebben wipeout proof producten in een leuke stijl. Zelf heb ik hun surf pet en die blijft verrassend goed zitten (geloof me, ik doe aan veel wipeouts) terwijl je hoofd goed beschermd is tegen de zon.


2. Gebruik goede zonnebrand

Natuurlijk wil je ook weleens shinen in je nieuwe surfbikini. Geen probleem, zolang je maar een goede waterbestendige zonnebrand kiest die ocean-friendly is. Denk ook aan speciale zonnebrand voor je gezicht. Smeer je een tijdje van tevoren vast in zodat het kan intrekken en vergeet niet wat nieuwe zonnebrand te gebruiken tussen surfsessies door. Check hiervoor ook onze samenwerking met SolMate Sunscreen!


3. Denk aan je (surf)oortjes

Als je vaak blootgesteld wordt aan de combinatie van (koud) water en wind, kan er in je gehoorgang extra bot gaan groeien (ook wel surfers' ear genoemd). Dit is eigenlijk een beschermingsmechanisme, maar het kan ervoor zorgen dat je meer water in je oor vasthoudt en dat je het risico loopt op terugkerende oorinfecties.


Surf Ears verkoopt oordopjes in verschillende maten om je tegen surfers' ear te beschermen terwijl ze nog wel omgevingsgeluid doorlaten. Wil je oortjes op maat die ook geschikt zijn als je een medische conditie aan je oor hebt? Dan kun je terecht bij Earproof in Rotterdam. Deze oortjes zijn speciaal voor surfers, hebben een antibacteriële coating en gaan langer mee.

4. Kies een professionele surfschool

Ben je op het strand aangekomen en wil je een board huren of les nemen? Dan is het verleidelijk om op de dichtstbijzijnde surfschool af te stappen. Maar voordat je dat doet, is het handig om je eerst even te laten informeren. Lees bijvoorbeeld de reviews op internet. Niet elke surfschool is namelijk even professioneel... of dit nu gaat om hoe ze lesgeven (let op ISA certificering) of om hoe ze daaromheen met hun klanten omgaan.


Zeker als vrouw is het belangrijk om te weten dat je oké behandeld wordt. Als je vaker terugkeert naar een bepaalde spot en je leert wat locals kennen, kun je hen ook om tips vragen bij de keuze voor een surfschool.


5. Leer de break en condities kennen

De wereld is mooi en divers en dat is het assortiment aan surfspots ook. Verdiep je daarom in de break en stel jezelf een aantal vragen:


  • Is het een beach break, point break of reef break en wat past bij mijn niveau?


    Een beach break klinkt het veiligst omdat we die in Nederland ook hebben, maar er zit veel verschil tussen stranden. In Costa Rica woonde ik bijvoorbeeld op een plek waar je perfecte oefengolven had, maar reed je naar het strand direct ernaast dan waren de golven hoog en snel met vaak barrels.

    Verder kunnen de zandbanken op één bepaald strand ook veranderen in de loop van de tijd. De golven zijn vaak kort te surfen, maar er zijn veel plekken waar je ze kunt pakken, dus surfers spreiden zich vaak uit waardoor het niet te druk is.


    Een reef break breekt boven een rif. Omdat het rif qua structuur niet verandert zoals zandbanken, zijn dit voorspelbare golven. Bij een ondiep rif zijn wipeouts wel een stuk risicovoller.


    Een point break heeft als ondergrond zand, rotsen of rif. Vaak breken de golven als gevolg van de vorming van de kust op één punt altijd naar links of naar rechts en kun je lange en voorspelbare golven surfen. Dat er een bepaald startpunt is, maakt ook dat het relatief druk op die plek in het water kan zijn.


  • Zitten er rotsen? Ook bij beach breaks kunnen er hier en daar rotsen verstopt zitten. Ik heb een keer mijn pas gerepareerde surfboard (en oh ja, mijn knie) goed beschadigd omdat ik de oceaan inliep en me niet bewust was van een verstopte verrassing onder water.


  • Waar zitten de muien? Vraag een local of een surfinstructeur naar de uitgaande stromingen (currents in Engels). Handig als je wilt uitpeddelen, maar vooral goed om te weten in het kader van onverwacht afdrijven.


  • Wat zijn de condities vandaag? Check altijd even of die geschikt zijn voor jouw niveau. De ene dag is de andere niet en je wilt niet onaangenaam verrast worden!


Zelf vind ik het fijn om de eerste keer met een instructeur (of local) het water in te gaan. Zij kunnen me alles vertellen wat ik moet weten over een bepaalde break en de dagelijkse condities. Daarnaast voel ik me met een instructeur vaak wat zekerder om een golf te pakken zonder bang te zijn anderen in de weg te zitten. Dat brengt me trouwens op het laatste punt als het gaat om een lokale break surfen:


  • Wees je bewust van de algemene regels en surfetiquette ter plaatse, want dat vergroot ieders veiligheid.



6. Let op het weer

In tropische gebieden kan het weer snel omslaan. Onweersbuien kunnen zo ontstaan en het is belangrijk het water uit te gaan als dat het geval is. Ik weet uit ervaring dat het verleidelijk is nog een paar golfjes te pakken, zeker als ze door een omslag in het weer opeens mooi clean worden, maar veiligheid voor alles... en morgen is er weer een dag.


7. Weet welk sealife er is

We delen de oceaan met zijn oorspronkelijke bewoners en dat betekent dat je het één en ander aan sealife kunt tegenkomen. Ook hier kun je je het beste over laten informeren. In het geval van pijlstaartroggen ("sting rays") is het goed om met je voeten door het zand te schuiven terwijl je het water in loopt, zodat je ze wegjaagt en voorkomt dat je gestoken wordt.


Op riffen en rotsen kun je zee-egels tegenkomen, kijk dus goed uit waar je loopt.


8. Drink voldoende en voorkom oververhitting

Last but not least: hydrateer jezelf. In warme gebieden moet je sowieso goed op je vochtinname letten over de dag heen, maar zeker als je gaat sporten kun je het beste veel water drinken van tevoren.


Ik neem zelf altijd een grote fles water mee naar het strand zodat ik ook tussen surfsessies door en na afloop kan drinken. Neem tussendoor voldoende rust in de schaduw als je het niet gewend bent lange periodes in het water te zijn.


Tot zover onze veiligheidstips! Heb je aanvullingen? Laat het dan even weten in de comments onder het blog of via de SurfGirls NL Instagram. En dan is het tijd om je board te waxen en het water in te gaan. Have fun!


 

Too Long Didn't Read


  1. Trek de juiste outfit aan: Bescherm je tegen de zon of schaafplekken op je lichaam door de juiste kleding te kiezen. Check SunDaze Surf voor de leukste surfbikinis en Kaiola voor de beste wipeout proof surfhats!

  2. Gebruik goede zonnebrand: Voor, tijdens en na het surfen, zonnebrand (SolMate Sunscreen) is altijd het antwoord!

  3. Denk aan je (surf)oortjes: Bescherm je oren tegen surfers' ears met Surf Ears of laat op maat gemaakte maken door Earproof in Rotterdam.

  4. Kies een professionele surfschool: Check voordat je naar een surfschool gaat altijd eerst de reviews of vraag het aan een local.

  5. Leer de break en condities kennen: Is het een beach, point of reef break?

  6. Let op het weer: Check het weer voor onverwachte onweersbuien, vooral in de tropen!

  7. Weet welk sealife er is: Als je lief doet voor de dieren doen ze ook lief voor jou, let op Sting rays en Zee Egels.

  8. Drink voldoende en voorkom oververhitting: Stay hydrated!

72 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page