In onze nieuwe rubriek "Waar doet ze het van? " ga ik met meiden die vaak in het buitenland of aan het surfen zijn om de tafel om ze te vragen hoe ze dat allemaal voor elkaar krijgen. Waar haalt ze het geld en de tijd vandaan om deze dromen waar te maken? Want helaas, geld en werk speelt een grote rol om überhaupt te kunnen surfen, waar en wanneer dan ook. Vandaar onze nieuwe rubriek. Deze keer ben ik zelf aan de beurt en deel ik mijn beste budget reistips!
De eerste die ik ga interviewen is, drie keer raden: mijzelf!! Ondanks dat mijn verlanglijst van surfspots langer is dan ieder kind z'n verlanglijstje voor Sinterklaas heb ik toch al wat plekken gezien. Na een paar jaar studeren en Covid uitzitten ging ik eindelijk op mijn eerste reis naar Latijns Amerika en ik werd verliefd! Op surfen, de cultuur en het reizen.
Hieronder heb ik een aantal tips opgeschreven hoe ik het aanpak wat betreft reizen en het bekostigen daarvan. Aangezien ik nog geen vaste baan heb kan ik (nog) niet meepraten over werken en tijd hebben voor surfen, dus daarom deze reistips van mij. Hopelijk heb je er wat aan voor je volgende trip :).
Work, work, work, work, work, work
Dit is misschien de meest voor de hand liggende tip, maar wel degene waardoor je je trips gaat kunnen betalen: werken. Vind een baantje wat bij jou en je leven past, zodat je een beetje een spaarpot kan opbouwen. Heb je echt geen tijd om (extra) te werken? Geen stress! Er zijn ook budget tips om toch op die surftrip te gaan!
Vrijwilligerswerk
Is het moeilijk om geld bij elkaar te sparen? Of wil je echt een bepaalde plek je thuis maken? Doe dan vrijwilligerswerk! Veel surfkampen of surfhuizen werken met vrijwilligers die tegen kosten en inwoning dagelijks een paar uurtjes meewerken. Je hebt verschillende platforms zoals: Workaway of Worldpackers. Dit zijn platforms waar je eenmaal een bedrag (ong. 50 euro per jaar) betaald om aanvragen bij verschillende plekken te kunnen doen. Wil je bij een specifiek kamp werken? Mail ze dan gerust. Tip: Wil je in het voorjaar weg? Mail ze dan al in december, dan maak je de meeste kans.
Surfblend: Zelf heb ik 2,5e maand in Portugal gewerkt voor Surfblend. Dit was echt een geweldige ervaring. Ik surfte elke dag, maar als fijne afwisseling werkte ik ook (bijna) elke dag waardoor ik mij heel nuttig voelde en veel ervaring opdeed. Ik ontmoette heel veel mensen, werkte met mensen van over de hele wereld.
Ontwijk het hoogseizoen
Heb je de luxe om buiten het hoogseizoen te reizen? Doe het! Het hoogseizoen zorgt voor bijna dubbele prijzen, waardoor een surftrip ineens heel duur kan worden. Zoek de goede vluchten uit, van verschillende luchthavens (Dusseldorf, Brussel of Eindhoven) en wees flexibel met je data.
Local Experience
Toen ik op reis ging naar Costa Rica was het meeste wat ik hoorde van iedereen: Dat is duuuur! Niet ieder land is natuurlijk zo goedkoop als Zuid-Oost Azie maar goedkoper dan Nederland is het al snel. Kies de lokale eettentjes uit en probeer alcohol te mijden. Maar vooral, neem het openbaar vervoer. Dit is niet alleen goedkoop, maar ook mega leuk!
Surfboard tip: Probeer een deal te maken met een lokale surfshop over de prijs. Wanneer je een board langer huurt kan je vaak een mooi prijsje maken. Ga je echt lang weg? Koop een surfboard en reis er mee. Deze kan je uiteindelijk weer aan een surfshop of een andere reiziger door verkopen voor bijna dezelfde prijs.
Digital Nomad
Ben je gelukkig genoeg dat je ook vanuit het buitenland kan werken. Dan is dat zeker iets wat je met beide handen moet aanpakken. Veel surfdorpen hebben genoeg plekken waar je remote kan werken en vaak krijg je er een mooi uitzicht nog gratis bij. Vraag eens na bij je baas wat de mogelijkheden zijn, misschien zijn die er wel, maar weet je het gewoon nog niet!
Hopelijk heb je er wat aan gehad en heb ik je geholpen met je dromen wat meer waar te maken. Als je het echt wilt, is er altijd een weg!
Stay Stoked!
Comments